Bram Vermeer – Knagende vragen over alledaagse verschijnselen

knagende vragenBram Vermeer verzamelde voor Intermediair jarenlang knagende vragen en antwoorden erop. Het gebundelde resultaat, 350 pagina’s vol wetenswaardigheden, ging collega Juliëtte Vasterman met haar Waarom zeggen we eh? (2012) vóór. Het boekje van Vasterman was echter wel de reden om bij de bibliotheek Knagende vragen over alledaagse verschijnselen, de opvolger van Vragen die knagen, te reserveren. De rubriek is met de digitalisering van weekblad Intermediair opgeheven. De verwondering over natuurkundige verschijnselen, volkswijsheden, ziekte en gezondheid, beweging en stilstand is van alle tijden.

Op heldere en aansprekende wijze worden in korte stukjes antwoorden gegeven op vragen of het zinvol is gekookte eieren te laten schrikken in koud water om ze beter te kunnen pellen, of er nog een reden is waarom mannen tepels hebben, of de grote toetsen bij piano’s wit zijn en bij veel kerkorgels juist zwart. Als de roltrap niet werkt, lijkt het beklimmen ervan extra zwaar. Waarom leven vrouwen gemiddeld langer dan mannen? En groeit de mensheid alsmaar door in lichaamslengte? Waarom hebben heipalen een vierkante kop en geen punt? En danken we de keizersnede echt aan Caesar? Hoe kun je schommelen zonder je ergens tegen af te zetten? Zomaar een greep uit de vele bijdragen. Dit is echt een cadeauboek, een hebbeding voor in de kast als naslagwerk voor jezelf of anderen “quizvragen” voor te stellen.

Over de auteur

Bram Vermeer (1962) is freelance wetenschapsjournalist. Hij publiceerde de afgelopen 25 jaar over uiteenlopende technische onderwerpen voor NRC Handelsblad, Intermediair en vele vakbladen. Hij levert bijdragen aan boeken en tv-producties. Voor Nieuw Amsterdam schreef hij Zelfdenkende pillen en andere technologie die ons leven zal veranderen.