Bondswandeling 1916 door Overijssel van Ommen naar Holten

In 2011 reconstrueerde ANWB Toeractief een Bondswandeling Te voet van Zwolle naar Oldenzaal uit 1916. Op 20 april 2013 wandelde ik het stuk tussen Goor en Enschede. Vandaag liep ik van de Wandelgemeente van het jaar 2013 (Ommen) naar de Wandelgemeente van het jaar 2012 (Holten-Rijssen) over de Sallandse Heuvelrug.

Ommen-Nijverdal (28km)

Start vanochtend was bij het station van Ommen, waar je gratis kunt parkeren op de P+R. De route volgt vandaag verrassend vaak het traject van het Pieterpad, dat in deze omgeving zeker mooie wandelervaringen oplevert. Vanuit het nog vlakke Ommen direct over het spoor richting de Besthmener Berg, de Steile Oever langs de Regge en over de Nieuwe Brug naar de Archemerberg. Na genoten te hebben van het uitzicht bij de oriëntatietafel (ziet er in augustus 2013 toch weer anders uit dan in december 2011) eerst naar beneden en vervolgens weer omhoog naar de Lemelerberg. De Dikke Steen, een in de ijstijd meegesleurd rotsblok van “bijna 11 meter in omvang en 2.70 meter hoog” had ik nog niet eerder gezien, de stenen leeuw bij het restaurant De Lemelerberg met uitzicht op Park 1813 wel. Nieuw is het speelbos, dat hier voor kinderen is aangelegd. Over de Kerkweg naar Lemele, waar de route na Zaal Dijk linksaf gaat de Glinthaarweg, het asfalt weer snel inwisselend voor zand. Ook na het buurtschap Hancate, langs het Overijssels Kanaal een stuk zandweg. In omgekeerde volgorde ken ik dit stuk van de terugweg van de etappe van het Reggepad van Ommen naar Schuilenburg.

Nieuw voor mij was ook de Eelerberg, waar in de Tweede Wereldoorlog een V-2 lanceerplaats was. Nu herinnert alleen een informatiebordje aan de weinig succesvolle lanceringen. Door de bossen gaat de route de bebouwde kom van Hellendoorn voorbij en komt bij het spoor weer in de bewoonde wereld. Die is sinds juli 2011 (opstellen route in Toeractief) gewijzigd. Omlopen hier via de tunnelbak van de spoorlijn/N35 combinatie in aanbouw voor wat extra kilometers. Wel mooi om te zien hoe de zandwal die ‘berg’ heette hier abrupt stopt.

Nijverdal – Holten (17km)

Vanaf het station Nijverdal, of doorgaand vanuit de vorige etappe is het via de Grote Straat naar hotel Dalzicht en het Buitencentum Sallandse Heuvelrug aan de Nijverdalse Berg.

Ik werd gewaarschuwd voor een gevaarlijke afdaling van de Noetselerberg, maar meer dan opletten op wortels en dennenappels – redelijk gangbaar in een bos – was niet nodig. Aan de oostzijde van de toeristenweg (Nijverdalse Bergweg) ging het door de bossen en over de heide naar de oversteek van de weg om naar de Sprengenberg te lopen. Vanaf dit punt is de route met 4km in te korten. In de periode 15 maart t/m 15 juli moet je ook wel, omdat de Sprengenberg dan broedgebied is. Nu was het mooi weer en ik had wel zin in de volledige route. Die voerde over de heuvel met heide en uitzicht op de Haarlerberg en de Koningsbelt. Na de heidevelden de Diepe Hel, een slenk tussen twee zandheuvels in, nu in deze richting dalend bospad. Het is ook de naamgever voor een jaarlijkse hardloopwedstrijd door de omgeving vanuit Holten. Bij de toeristenweg weer oversteken om weer te stijgen tussen de heide. Het uitzicht bij de schuilhut blijft fantastisch. Over de Oude Hellendoornseweg alsmaar zand- of graspad naar het zuiden om bij het museum Natuur Diorama Holterberg en bijbehorende horecavoorzieningen uit te komen.


Vanaf hier liep de officiële route achter hotel/restaurant ‘t Losse Hoes over het Bergpad verder. Zelf kon ik dit niet zo snel vinden en heb voor de laatste paar kilometer naar Holten de grote weg gevolgd. Vroeger op de racefiets ging het sneller, maar nu ook prima te doen. Je komt in de bebouwde kom weer ‘samen’ met de beschreven route. Na wat winkels wachtte links het station van Holten. De 2,5 liter meegenomen drinken was bijna helemaal op, dus vond ik het verstandiger nog 1,5 liter water bij de C1000 bij te kopen. Want om terug te komen in Ommen ben je een uur per trein onderweg.