BlackBerry en Playbook updates augustus 2013

BlackBerry maker RIM op zoek naar partner of overnamepartij

Na het vertrek van diverse managers, tegenvallende bedrijfsresultaten is BlackBerry maker aan het worstelen. Enerzijds met de release van nieuwe smartphones, geen echte investeringen in het PlayBook tablet, en weer wel cross-platform brengen van BlackBerry Messenger. Na geruchten eerder in augustus over terugtrekken van de beurs (going private), was er 12 augustus het bericht op zoek te zijn naar een partner of overnamepartij voor de exceptionele technologie. Van de totale mobile markt heeft RIM nog maar 2,9% aandeel. Het wordt dus echt een niche player, of een (al dan niet langzame) dood.

BlackBerry Messenger los?

Eergisteren kwam het bericht via The Wall Street Journal naar buiten, dat BlackBerry zijn populaire berichtendienst BlackBerry Messenger (BBM) wil afsplitsen in een apart dochterbedrijf. In het kader van het vorige bericht: een apart hoekje in de etalage met ‘kroonjuwelen’.

WhatsApp Voice messages (BlackBerry)

De ‘walkie talkie’ functie van WhatsApp is nu ook op de BlackBerry toestellen beschikbaar. Er is geen applicatie upgrade voor nodig. De voice message functie zit goed verstopt, want om een soort voicemail boodschap in te spreken, moet je in het bericht samenstellen schermpje de spatiebalk van je toestel ingedrukt houden. Op touch toestellen moet je de text input box indrukken. Dan verschijnt een microfoon in beeld en kun je inspreken. Je krijgt een bevestiging, dat de ander je bericht gehoord heeft. Over.

Facebook 4.1.0.18 in beta zone (BlackBerry)

Sinds half augustus is de 4.1.0.18 versie van BlackBerry’s Facebook client in beta test gegaan. Geen spannende verbeteringen in deze versie, anders dan UI verbeteringen in de ‘Check-In’ functie.

Foursquare 5.5.20 (BlackBerry)

Op 12 augustus kwam de 5.5.20 versie van Foursquare voor BlackBerry uit. Geen nieuwe functies, wel gps bug fixes (het euvel van deze client) en schermresolutiefouten om fatsoenlijk met allerhande BlackBerry toestellen om te kunnen gaan. Na de update is mijn ervaring, dat de plaatsbepaling nu via GSM/GPRS/3G nauwkeuriger is dan als de Wifi aan staat (was andersom). De knoppen zijn wat kleiner gemaakt, zodat er wat meer op je scherm past. https://twitter.com/hjvanderklis/status/367139678262403072

PlayEpub 1.9.2+ (PlayBook / BB10)

Op 30 juli werd de 1.9.2 versie van PlayEpub uitgebracht. Foutjes met het nieuwe CloudSync zijn opgelost. Verder is het nu mogelijk om aantekeningen uit resultaten van het woordenboek of de vertalingsmodule toe te voegen. https://twitter.com/BlackBerryHelp/status/363252853281800194

En eind augustus zit er weer een update aan te komen. Voor PlayBook weinig wijzigingen, BB10 gebruikers moeten significante snelheidsverbeteringen bij het lezen zien (en dat zonder training snellezen).

Origami browser (PlayBook)

Voor BlackBerry toestellen heb je alternatieve browsers zoals Opera. Voor PlayBook was er eigenlijk tot voor kort alleen de native browser, Android ports niet meegerekend, want dat wil je voor een browser niet. Shun Yoshida bracht in juli de gratis Origami browser uit. Meegeleverde functies zijn o.m. ad blocking, download manager, tabs zoals in Chrome, find on page, automatic crash recovery, bookmarks en bookmarklets, private browsing, one click toggle voor in/uitschakelen van JavaScript of Flash, password manager, quick dial, en ondersteuning van gestures (zo is een veeg van rechts naar links teruggaan naar de vorige pagina). Al met al een near desktop experience. Eerste reacties op AppWorld waren *****, dus 7 augustus zelf ook de download van 1 MB gedaan. Desgewenst kun je Origami als default browser instellen. Met name het tabbed browsing, veeg-, kopiëren en zoeken-mogelijkheden vond ik zelf wel dé reden om dat te doen. Snelheidswinst is merkbaar! Pinch en zoom doet het gewoon. Complimenten! Ik mis wel de mogelijkheid om bookmarks te importeren. Opvallend was de mogelijkheid om bij de settings de user agent voor default (Nexus 7 (standaard), Nexus 4, Z10, PlayBook, KindleFire, iPad, iPhone, Custom) en desktop mode (Chrome (standaard), FireFox, Safari, Opera, IE10, Custom) in te stellen. Dat kan bij het laden van bepaalde sites handig zijn. Prettig is ook de mogelijkheid gevonden pagina’s met één click te delen op Facebook, Twitter, Google+, Evernote, Pinterest, KeepVid of Readability. Pocket mist in het rijtje.

Nieuws Kranten (PlayBook)

Nieuws Kranten is een Android port van een Apptheweb.nl app die RSS feeds van enkele tientallen Nederlandse kranten ontsluit. Bovenaan het scherm een krant uit, waarna de artikelen worden geladen in een lijstoverzicht. Aangezien uitgevers ook niet gek zijn, krijg je vaak alleen een teaser te zien van het artikel. Het volledige artikel wordt in-app geladen vanaf de site van de krant. Met advertenties wordt de app gratis gehouden.

8Tracks (PlayBook)

Hoewel een Android port werkt de 8tracks client prima. 8tracks.com is een streaming audio service, waar mensen zelf afspeellijsten kunnen samenstellen. Je vindt er een ruime keuze aan alternatieve muziekstijlen, mashups, mixes en natuurlijk muziekliefhebbers om te volgen. 8tracks playbook

  • Have a BlackBerry PlayBook? Origami Browser Will Breath New Life Into It! (Free)
  • playbook is still best tablet
  • BlackBerry 9720 Caught in Comparison Video with BlackBerry Q5
  • Exec Responsible for the BlackBerry PlayBook Resigns for Personal Reasons
  • BlackBerry considers breaking BBM off into new company