Wandelen in het Boheems Paradijs in Tsjechië

Voor de wandelliefhebber is het noordwesten van Tsjechië een paradijs. De deze zomer gemaakte wandelingen deel ik graag met je.

Procec pod Jested – Jested v.v. (17km)

Om de top van de Jested (1012m) te bereiken zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt met de auto tot zo’n 500m van de tv-toren, hotel, restaurant en terras de parkeerplaats zoeken (CZK 80) en vandaar over een asfaltweg de laatste tientallen meters stijgen. Je kunt ook vanaf de centrale parkeerplaats aan de noordwestzijde van de bergrug je auto parkeren en dan een kabelbaan naar halverwege nemen. De rest is dan rechttoe rechtaan lopen naar de top. Wij hadden een vakantiehuis in Procec pod Jested aan de zuidflank van de bergrug en konden vanaf huis ook wel lopen.

Er staan vanaf de doorgaande weg roze pijlen en stippen op de paden om je de weg naar het bergstation te wijzen. Op de heenweg maakten we een ommetje door bij de eerste boerderij/restaurant rechtsaf in plaats van rechtdoor te lopen. De wandeling is heen natuurlijk voornamelijk stijgen, veel door het bos, afgewisseld met wat open stukken. Terug loopt pas echt plezierig, goeddeels dalend. Op 3 plekken langs de route kun je een terrasje pakken, wat eten of drinken. In het onderste gedeelte van de toren op de top kun je ook eten en drinken. Op het terras met uitzicht op het zuiden is een kiosk aanwezig. En wil je anders naar beneden, kun je ter plekke een fiets of step huren.

Pravčická brána in Hrensko (10km)

De Pravčická brána, ofwel een bekende 21 m. hoge en 30 m. brede rotsbrug, de Tsjechische variant van een soortgelijke rotsbrug in Colorado ligt in het grensgebied van Duitsland en het Boheems Zwitserland in Tsjechië, op ruim een uur rijden van Liberec. Uitvalsbasis is Hrensko, dat het makkelijkst vanuit Decin aan en langs de Elbe te bereiken is. Zelf hadden we de heenweg via Janov genomen, maar de vele haarspeldbochten in de bossen halen het tempo behoorlijk onderuit.

Parkeren kost €5 / CZK 120 voor een hele dag. Je kunt ook voor een uur betalen, maar in die tijd kom je echt niet heen en weer naar de boogbrug. Het natuurpark, dat de weg naar de rotsen inluidt, bevindt zich namelijk 2km buiten het dorp. Eenmaal in het bos stijg je continu via de nodige haarspeldbochten en wisselende ondergrond. Je bent waarschijnlijk niet de enige die er wandelt 😉 Ben je eenmaal boven bij het restaurant aangekomen, mag je per volwassene CZK 75 en voor kinderen CZK 25 betalen om verder te mogen. Prima prijs, want naast de boogbrug zijn er diverse panorama’s op het rotsplateau ingericht om de omliggende rotsformaties en bossen te kunnen bekijken.

Voor een hapje en een drankje kun je bij de kiosk of in het restaurant terecht. Met een wc, galerie, gratis Wifi en informatiekiosk zijn in zo ongeveer alle gemakken voorzien. En nee, je kunt niet over de boogbrug zelf. Dat pad is jaren geleden vanwege de toestroom van toeristen al afgesloten vanwege voorziene veiligheidsproblemen. Heen en weer is je wandeling zo’n 10km lang.

Malá Skála – Pantheon (3 km)

Vanaf de rotsstad Malá Skála aan de Jizera kun je in diverse richtingen wandelingen maken. Voor CZK 50 parkeer je je auto een hele dag op een bewaakte parkeerplaats in het dorpscentrum. Met het gezin maakten we een korte tocht naar het Pantheon en Vyhlidka. Vanaf de pizzeria zigzaggend omhoog tot bij de kiosk annex entree. Voor CZK 100 heb je een gezinsticket met een Duits- of Engelstalige papieren uitleg over het complex. Van en in de rotsen zijn hier namelijk allerhande toepassingen gemaakt. Van een lustslot in de vorm van een kapel tegen de rotsen, tot gedenktekens, inscripties, altaren en een aantal uitkijkpunten.

Iets terug maar dan meer richting het zuiden kom je bij de rotsen van Vyhlidka en het Katharina kruis op het hoogste punt. Het uitzicht op het dorp, de kanoërs op de rivier is prachtig. Dit smaakt naar meer en langere wandelingen!

Besedice (5,5km)

Het Labyrinth in de bergen boven Mala Skála hadden we de eerste keer niet kunnen vinden. Thuis op internet nog eens opgezocht en een beter startpunt, namelijk in het dorp Besedice gevonden. Voor CZK 30 parkeer je je auto bewaakt. In plaats van de beschreven route (tegen de klok in) zijn we met de klok mee eerst het dorp uitgelopen, vervolgens via de blauwe route het bos in, daarna door het bos richting het begin van de rotsen en het doolhof gelopen. In het doolhof heb je op een paar plekken mooi uitzicht op Malá Skála, de Jizera en omgeving. De route loopt rond, je komt uiteindelijk weer in het dorpje Besedice uit. Desgewenst is bij het startpunt een souvenirwinkel bij de beheerder van de parkeerplaats en een restaurant met terras te vinden.

Klokočí (3km)

Een paar kilometer van Besedice ligt het dorpje Klokočí, aan de rand van een grote rotsenrichel die zich kilometerslang uitstrekt in het heuvellandschap. Bij het dorp kun je de auto gratis parkeren en de gele routemarkering volgen het nationaal park in. Zo kom je na een kilometer vol uitzichten, klimpartijen en smalle doorgangen ook bij de rotsburcht Rotštejn (zo moeilijk is het Tsjechisch vertalen soms ook niet). Deze ruïne is sinds 2003 toegankelijk gemaakt; een aantal vrijwilligers beheren de burcht en vragen CZK 25 per persoon entree. Je krijgt er wat tekst en uitleg over de historie en een mooi uitzicht voor terug. Door de blauwe route te volgen kom je beneden op de doorgaande weg uit. Linksaf, een kilometer wacht het dorp met restaurant en parkeerplaats op je.

Veel meer foto’s dan de paar bij de beschrijvingen vind je op Flickr.