Skillet – Rise

      3 Comments on Skillet – Rise

Skillet RiseJammer voor de bezoekers van de EO Jongerendag begin juni kon de Amerikaanse rockband  Skillet de opvolger van Awake (2009) een maand geleden nog niet verkopen. Op 25 juni kwam Rise uit na de lead singles Sick of It, American Noise, Rise en Not Gonna Die online verschenen .Awake bereikte in 2012 platina, iets dat alleen Mumford & Sons en The Black Keys ook lukte (!). De lat ligt hoog, dat snapt de band zelf ook. En dus werd de de energieke rock, de beurtzang tussen Jon en Jen en de inbreng van strijkers bewaard, geëxperimenteerd met toetsen en spetterende gitaarsolo’s  Rise gaat over een doorsnee Amerikaanse tiener die opgroerit en volwassen wordt. De problemen van het groter worden, situaties die je niet meer onder controle hebt, enzo. Het concept kwam pas op tafel, toen al 10+ liedjes geschreven waren. De thematiek komt goed uit de vergf in Sick of It, Good to be Alive (“Despair. You come to me with your poison and your misery . Oh, death! You come to sting with your poison and your misery.”) De band van bassist / zanger John Cooper, vrouwlief / gitariste / toetseniste Korey Cooper, drummer / zangeres Jen Ledger en gitarist Seth Morrison) dook met producer Howard Benson (RED, P.O.D., BlindsideThree Days Grace, All American Rejects, My Chemical Romance) die ook Awake verzorgde, in Los Angeles de studio in.

Het met elektronica doorspekte Rise zet critici nog op het spoor van RED. Not Gonna Die heeft er teveel strijkers voor ingebouwd en daarmee een eigen flavor. “No! Not gonna die tonight! We’re gonna stand and fight forever!” Ook Jen’s vocalen zijn hier haast het rustpunt in het arrangement. Zo’n Thunderstruck-achtige riff trapt Circus for a Psycho aan. Als je haren losgeschud zijn, bietd de band met American Noise (vanaf 3 juli met videoclip) een rockballad, met Korey op piano (“Three, Two, One for All and All for One” en meer poëtisch platgetreden paden). Strak verder met Madness in Me.

Synths zijn naar binnen gereden voor de rock ballad Salvation die richting eerste refrein al op stoom is, zonder al te fel uit te halen. Het arrangement had van mij nog zwaarder gemogen, meer richting Éowyn of The Letter Black. Fire and Fury opent met piano en beurtzang, het zou maar zo een volgende single kunnen worden. Southern bluesrock is de basis van My Religion, weer een heel andere insteek. De emoties die de ellende op tv oproept, inspireerde tot Hard to Find, een mid-tempo rocker van het kaliber aansteker boven je hoofd of elkaar vasthouden voor het podium. De officiële afsluiter brengt alles bij elkaar in de belijdenis What I Believe. “You are what I believe . I’ll live and die for you. This is all that I need . When nothing is real / You are my truth!”  Met een passage uit Jesaja 53 lezend, is Kooper helder over wie met ‘you’ wordt bedoeld.

Op de deluxe versie 3 bonus tracks: Battle Cry (wat lichter uitgevoerde rock track), Everything Goes Black (retro rock ballad) en Freakshow (festival rock, leuk als opener van een concert) zetten de teller op 15 songs. Daar bovenop nog de Awake & Live DVD. Daarop vind je live registraties van Whispers in the Dark, Comatose, Awake and Alive, Those Nights, Hero, The Last Night, Lucy, Monster en Rebirthing, helaas afgewisseld met 3 behind the scenes stukken. Als bonus: The Making of Rise en Heart & Passion: Behind the Scenes with Skillet by BGEA (Billy Graham Evangelistic Association). Al met al prima waar voor je geld.