Relient K – Collapsible Lung

Relient K collapsible lungNa Forget and Not Slow Down (2009) zijn de jongens van de pop-punk band Relient K terug met Collapsible Lung. De punk op bijpassende snelheid lijkt ver weg als je naar het relaxte gefluit op de popsong Lost Boy luistert. Opener Matt Thiessen en Matt Hoopes vormen de kern van de band, die verder bassist John Warne en gitarist Jon Schneck op. Drummer Ethan Luck heeft de band verlaten. Live zal de band dus op een alternatieve slagwerker moeten leunen. Don’t Blink en Boomerang (geschreven met Evan Bogart en Ari Levine) zijn doorsnee gitaarrock songs van Amerikaanse bodem. Dat Thiessen bevriend is met Adam Young en samen nummers voor Owl City produceerde, is bekend. Dat het ook de andere kant op kan uitwerken, bewijst If I Could Take You Home: met elektronica volgepakte pop/rock, dat evengoed op een Owl City album had kunnen staan. De overgang naar de ska in Can’t Complain kan haast niet groter. De 11 liedjes werden verder geschreven met Tim Pagnotta (Sugarcult).

De beide producers, Paul Moak en Aaron Sprinkle, gooien bij elk nummer het roer weer om. Gloria is rock, PTL is poppy, andermaal een could-be Owl City track. Disaster is pianorock, waarna When You Were My Baby meezing pop/rock is. Het mid-tempo Sweeter en de pianorock titeltrack sluiten af. Het elftal is mij te poppy en helaas niet onderscheidend genoeg om echt enthousiast te worden.