Fietsen in acht rond ster in Twente Haaksbergen

Voor m’n verjaardag had ik een Bongo waardebon voor een dagje uit gekregen. Keuze uit 70+ mogelijkheden, van de Euromast in Rotterdam tot de Theefabriek in Houwerzijl. De gelegenheid maar eens aangegrepen om met Klazien een dag te gaan fietsen. VVV Haaksbergen heeft namelijk een fietsarrangement, bestaande uit een dag fietshuur, een routesuggestie van 40km en een lunch onderweg. Met de fietsen kregen we ook de telefoonnummers van de fietsenmaker en VVV, informatiebrochures over Twente en Haaksbergen mee.

Om niet veel te vroeg bij de lunchlocatie te zijn, hebben we vanuit Haaksbergen eerst de route gevolgd naar de  Oostendorper Watermolen. Dit is de enige, nog in werking zijnde, dubbele watermolen in Nederland. Vandaar door het bos en weidelandschap naar het dorp Rekken. Voor de liefhebber is er aan de Hölterweg het privé Museum Sfeer van weleer. Buiten Rekken, op camping Den Borg aan de Oldenkotseweg bracht ik in m’n tienerjaren menig weekend en zomervakantie door in en rond onze stacaravan. Hoewel we de boodschappen vanuit Rekken veelal in Eibergen deden, liggen er tussen Rekken en Haaksbergen ook de nodige fietskilometers van 3 decennia geleden. Buiten het dorp Rekken ligt nu het waterpark Het Lankheet rond de Buurserbeek (komt als Schipbeek bij Deventer in de IJssel uit). Een informatiepaneel over Borg Mervelt is het meest concrete dat je van de voormalige marke kunt zien. Verderop de Forensisch Psychiatrische Kliniek Oldenkotte en de diverse woon units van Jeugdzorginstelling Intermetzo, de samensmelting van LSG-Rentray, Zonnehuizen en Traverse. Je rijdt er letterlijk op de grens van Nederland en Duitsland.

Terug in Overijssel is het Haaksbergerveen een ruim 600 hectare groot hoogveengebied. In de vorige eeuw nog werd er veel turf gewonnen. Dankzij snel en rigoureus ingrijpen is het hoogveen behouden gebleven voor complete verdroging. We passeren de lokale schaapsherder, zien veel wandelmogelijkheden, maar beseffen ook, dat het op de fiets wel net wat sneller gaat.

Verderop naar het noorden ligt het Buurserzand, dat door Natuurmonumenten wordt beheerd. Het bezoekerscentrum is gesloten, de hemelsluizen niet, hoewel het aantrekken van een regenjas een positieve uitwerking heeft. Al met al komen we na 35km fietsen rond het middaguur aan bij Restaurant Bi’j de Watermölle, naast de Oostendorper Watermolen. Terwijl we lunchen (soep met brood, broodje kroket, koffie/melk, salade), neemt een voor ons onbekende zangeres (we vermoeden Soraya) Kom terug bij mij in een aantal takes op rond de watermolen. Veel bekijks vanaf het terras, inclusief grollen en grappen.

Na de lunch tijd genoeg om zelf buiten de Bongo fietsroute om de regio te verkennen. We rijden via Haaksbergen langs de N18 richting Boekelo, om dichtbij Het Rutbeek rechtsom een lus te rijden over de Helmerstraat, Usseler Esch en Usselo, dat ik kende van het 30 april 2013 gewandelde Rondje Enschede. Van Usselo langs de Grolsch brouwerij naar Boekelo, waar de Stoom Blekerij na bijna 100 jaar is omgebouwd tot woonlocatie en omgeven door nieuwe woningen en winkels. De Lokaalspoorwegmuseum en spoorlijn tussen Haaksbergen en Boekelo trekt op deze dag veel bezoekers. Door Boekelo fietsen we vervolgens naar Beckum en komen we na een achtvorm gereden te hebben in ‘een ster van Twente’ Haaksbergen. De vijfpuntige ster zal bij de introductie als beeldmerk van de gemeente vast voor rumoer hebben gezorgd. Na 63km fietsen zijn we weer terug bij de VVV en maken nog wat foto’s van kerken en panden in het centrum. Na de rijwielen ingeleverd te hebben, genieten we van ambachtelijk vers ijs bij IJssalon Paul Wilderink.