BlackBerry en Playbook updates juli 2013

Facebook 4.1 (BlackBerry)

Op 3 juli werd ik door BlackBerry Beta Zone uitgenodigd de 4.1 release van de Facebook te testen. Prompt ingelogd, blijkt de hele Facebook app uit het app-palet van de Beta Zone verwijderd te zijn. Zo werd gesuggereerd, dat Facebook clients niet (meer) via een beta test worden getoetst. Wel erg vreemd van de uitnodiging aan trouwe testers. Een dag later was het testprogramma terug, en kon ik de 4.1.0.9 versie downloaden en testen. Nieuw en gewijzigd:

 • filter op je news feed; nieuwe knop in de Navigation List (alles weergeven, statusupdates, foto;’s of koppelingen)
 • user profile nieuwe look & feel: cover foto kan getoond worden, grotere profielfoto, nieuwe ‘meer acties’ knop
 • mogelijkheid om meerdere tags van foto’s in news feed te bekijken (tot 2 tagged mensen wodren getoond; als er meer mensen getagd zijn, wordt het aantal getoond).

Op 16 juli kwam versie 4.1.0.12 in de beta zone. Opvallend daar was een nieuwe bug rond verjaardagen. De verjaardagen van de lopende week worden niet meer getoond bij Evenementen. Vriendschapsverzoeken van mensen die al lang vrienden zijn, was een andere bijzondere bug. Op 25 juli kwam daarop 4.1.0.15 in beta met verbeteringen op het vlak van:

 • verversen van de vriendenlijst
 • nieuwe Meer acties knop bij omslagafbeelding
 • status update van gelezen berichten correct in Messages Quick View panel
 • standaardafbeeldingen voor gebruikersprofielen
 • scrollen en navigeren
 • laden en bijwerken van profielafbeelding van een vriend

Binnenkort dus een nieuwe Facebook client versie naar productie en beschikbaar voor iedereen.

LinkedIN 2.3 (BlackBerry)

Op 22 juli 2013 werd de 2.3 versie van de LinkedIN client uitgebracht met verbeteringen:

 • Vinden van LinkedIN profielen van contactpersonen in je BlackBerry adresboek. Bij een groot adresboek is het echter nog steeds een langdurig en niet transparant proces. Voortgang is niet inzichtelijk.
 • Profielfoto’s zijn nu als volledige schermafbeelding te bekijken.
 • LinkedIN content wordt nu automatisch ververst.
 • Zoeken ondersteunt nu ook vacatures en bedrijven.
 • Bij Recente updates zie je nu ook industry news, tips & tricks.
Viber 3.0 (BlackBerry)

Op 24 juli werd de 3.0 versie van de BlackBerry client van Viber gepusht. Nieuw en verbeterd:

 • Online status indicator van vrienden (presence)
 • nieuwe fun stickers
 • automatisch downloaden van nieuwe foto’s, zodat je ze nog sneller kunt bekijken
 • je kunt een beschrijving bij foto’s zetten vóór versturen
 • performance verbeteringen en bug fixes
PlayEpub 1.8.60 en 1.9.0 (PlayBook)

De e-book reader voor PlayBook, PlayEpub, werd 17 juli vernieuwd. In de 1.8.60. Bugs met FB2 bestanden zijn erin opgelost. Voor de rest geen nieuwe functies. Sinds 25 juli is de 1.9 versie uit, met – net als voor BB10 – een CloudSync voorziening om je bladwijzers (waar ben je in open boek), aantekeningen en je bibliotheek zelf via de cloud te synchroniseren en op een ander apparaat te kunnen gebruiken. In 2013 gratis, mogelijk vanaf 2014 betaald ($5 per jaar). In de pijplijn zit nog een alternatief voor de Google Reader synchronisatie (mag ook wel, sinds het uitschakelen van deze dienst per 1 juli j.l.).

Blaq 1.8.9 (PlayBook)

De Twitter client Blaq voor PlayBook was na de Twitter API upgrade beschadigd geraakt. Tweets met foto’s konden niet meer ge-upload worden. Na de release van de 1.8.9 versie wel weer. Meteen is de presentatie van foto’s aangepakt.

BlackBerry beta zone (BB10)

Wil je beta testen doen voor de nieuwste RIM applicaties op het BB10 platform, check dan de nieuw ingerichte beta zone voor jou.