7 alternatieven voor adresboeksynchronisatie na sluiting Soocial

Viadeo-soocial-logosHet synchroniseren van contactpersonen tussen adresboeken op je mobiel, pc en tegenwoordig tablet, is en blijft een boeiend onderwerp. Een relatief oudje in de 2.0 wereld, het Nederlandse Soocial, dat ik in 2009 testte, houdt het per 31 juli 2013 voor gezien. Het stopzetten van services of het niet meer correct functioneren voor synchronisatie van PIM gegevens, zoals in 2010 met Xobni het geval, roept direct de vraag naar alternatieven op. Na de overname van Gist door BlackBerry is er niets meer van deze functionaliteit vernomen. Sensobi is al lang niet meer onder ons. UNYK is inmiddels overgenomen en omgedoopt tot Viadeo. Viadeo had 2 jaar geleden Soocial overgenomen en trekt er nu de stekker uit. Viadeo heeft zelf als nadeel, dat het een soort LinkedIN of Plaxo wil zijn, dus inclusief eigen timeline, vriendenkring, groepen, etc. etc. Op de BlackBerry krijg je een 2e adresboek, zoals eerder ook Plaxo deed. Adresboeksynchronisatie willen we zonder duplicaten, en graag zorgeloos!

Plaxo

Good-old Plaxo is er nog steeds en biedt voor uiteenlopende pc- en mobiele platformen adresboeksynchronisatie, gratis.

Memotoo

Memotoo was me eerder totaal ontschoten, maar ziet er veelbelovend uit. Van BlackBerry Playbook tot oude Nokia telefoon, Outlook en Caldav server, LinkedIN, Twitter, Yahoo of XING. Veel, heel veel platformen ondersteunt deze dienst voor het synchroniseren van contact- en kalendergegevens. Om uit te proberen kun je de gratis versie activeren. Wil je boven de 50 contacten onderhouden (en wie heeft er tegenwoordig minder?), dan ben je voor €12 per jaar de bezitter van de premium versie.

Fluux

Fluux moet het in de synchronisatie met Outlook hebben van extra betaalde add-ins, maar ondersteunt wel weer BlackBerry PlayBook en BB10 modellen. Devices, geen online websites / services worden gesynchroniseerd. 2 shares over maximaal 2 devices gratis, betaalde versie is meteen $20 per maand voor max. 5 gebruikers.

Kylook

Toch even verder gekeken, want op het eerste gezicht lijkt het prima. Kylook doet in contactgegevens synchronisatie, dus geen kalender of taken. Naast plugins voor Outlook 2007 en 2010 (géén 2013) biedt de gratis service apps voor de volgende mobile platforms.

  • Android 2.3, 2.4 & 4.x     >> now available!
  • iPhone 4 & 4S & 5            >> now available!
  • Windows Phone 7            >> available in August 2013
  • Blackberry                       >> available in Q3 2013

In de herfst maar eens terugkomen om de Outlook – BlackBerry route te verkennen en te zien, of ze ook PlayBook ondersteunen.

GO Contact Sync Mod

GO Contact Sync Mod is een open source hulpmiddel om je Microsoft Outlook contacten met Contactpersonen in  Google Mail te synchroniseren, één van de taken die vroeger door Google Sync werd uitgevoerd (ook zo’n stilgelegd Google applicatie). Contact categorieën en foto’s worden ondersteund. En aangezien BlackBerry Playbook, Android en Windows 7 Phones wel met Google Contactpersonen overweg kunnen, heb je zo gratis een goed werkende oplossing.

Funambol

Funambol pretendeert met OneMediahub.com een soort all-in-one oplossing voor cloud synchronisatie te hebben. In mei 2011 was ik niet kapot van de Outlook add-in en BlackBerry ondersteuning. Tegenwoordig is de pc editie maar liefst 140MB groot, zet een eigen server op (zonder dat je iets gevraagd wordt) en laat je met een 72 pagina’s tellende systeemhandleiding achter om zelf de configuratie te doen, additionele plugins te downloaden en e.e.a. op te zetten.

De gratis open source versie synchroniseert PIM gegevens als contactpersonen, agenda, taken en notities. De commerciële versie synchroniseert ook andere gegevens en bestanden. Opzetten kost je dus wel tijd…met een nog onzekere uitkomst. Ik ben de waarschuwingen uit juli 2012 nog niet vergeten. Mocht je goede ervaringen met Funambol hebben, laat het dan weten.

Intouch

Naar aanleiding van de commentaren op het oorspronkelijke artikel is een #7 toegevoegd: Intouch. Ontwikkelaar Sarang Lakare prijst het aan als de Dropbox for contacts. Je laadt een app op je mobiel (Android, BlackBerry, iOS, Nokia, Bada (Samsung non-smartphones) en Java phones). Deze uploadt vlot en netjes je adresboek naar de Intouch server die voor de synchronisatie zorgt met andere apparaten in je ecosysteem. Je kunt ook online het adresboek bekijken en bewerken en er zijn browser plugins voor Chrome en Firefox. Op je mobiel wordt op de achtergrond regelmatig voor een synchronisatieslag gezorgd. Op m’n BlackBerry werd ik door de Application Monitor wel gewaarschuwd voor het batterijverbruik van de app. Online leek de mogelijkheid aanwezig je adresboek te koppelen aan Facebook, maar dat gaf nog een foutmelding, een bekend probleem volgens Lakare. In de pijplijn zit de synchronisatie met Outlook en Gmail. Tot zover het gratis deel. Upgraden naar een betaalde versie met meer mogelijkheden kan ook.

Feature Basic (free) Professional ($10/yr) Platinum ($20/yr)
Contacts Upto 2,000 Upto 10,000 Upto 30,000
Devices Upto 3 Upto 6 Upto 10
Duplicate Removal One time Always On Always On
Contact Change History 1 week 1 year Unlimited
Sync Backup Once a day Real Time / every 2hrs Real Time / every 2hrs
Digital Business Cards 50 per month 200 per month Unlimited
Outlook import / export Not Available 12 times a year Unlimited