Zuigerplastocht: Wandeltocht door de groene gordel van Lelystad

Buurtcentrum De Joon was het start- en finishpunt voor de door Peripatoo georganiseerde 19e Zuigerplastocht door de groene gordel van Lelystad. Mari Smits‘ verkenning haalde me over om de Klepperstad wandeltocht in Hardenberg toch maar te verruilen voor het nog niet bewandelde groene gebied rond de provinciehoofdstad van Flevoland.

Mondeling vanochtend vóór de start met Mari de recente Zeearend wandelmarathon om Oostvaardersplassen geëvalueerd. Vandaag is alles anders: véél meer groen, afwisselend harde en onverharde wegen, zigzaggend, langs water, over bruggen en – afgezien van een pittige bui van drie kwartier voor de rest mooi zonnig weer. Kortom: ingrediënten voor een plezierige wandeling.

De eerste kilometers had de iGotU problemen met loggen. Dus maar even Endomondo op m’n BlackBerry aangezet om in elk geval een indruk te hebben van de route door Lelystad zelf van de Zuiderzeewijk, via de Atolwijk naar de Boswijk. Aan de kaart te zien ben ik zo ongeveer door de achtertuin van vrienden aan de Beukenhof gewandeld (zonder het te weten). Langs de volkstuinen aan de Houttuinen het Gelderse Hout in aan weerszijden van de Oostranddreef, terug naar de Atolwijk om noordelijk van de Runderweg nog een stuk Overijsselse Hout mee te pakken. De eerste rust was bij de Manege Lelystad.

De Lage vaart over en over een schelpenpad meters maken naar het noorden. Het bedrijventerrein Steenstraat / Bronsweg is dan wel heel wat anders. Het Bergbos is zowaar geaccidenteerd en donker. De regen komt er nauwelijks door het bladerdek.

Na de rust op het Jagersveld naar het westen voor een eerste etappe door het Zuigerplasbos. Daar wordt het effect van lolbroeken die pijlen weghalen duidelijk. Puzzelen dus en een steeds meer gefrustreerde routebouwer Mari die her en der voor ons alternatieve pijlen moet aanbrengen. Het eind over het fietspad van de Houtribweg en de Zuigerplasdreef om over het spoor weer bij het Jagersveld te kunnen komen is van het type rechttoe-rechtaan.

Met een FLAL lid en gedreven wandelaar vervolgens de resterende 9km samen gelopen via de Beginweg, om de Zuigerplas heen richting het Karveel om via De Veste en Het Bastion terug te keren in de Zuiderzeewijk en rond 15u bij De Joon na 39km wandelen in 6u55m te finishen.