Wandelen over Sallandse landgoederen tussen Nieuwe Wetering en Dalfsen

Onverwacht in de gelegenheid gebracht om vandaag te wandelen, liet ik me gisteravond de kans niet voorbij gaan en heb een voor dit najaar geplande combinatie naar voren gehaald. Beide wandelingen zijn uitgezet door Rob Wolfs, de verbinding heb ik zelf gelegd. En anders dan de Blauwe Bogentocht van september 2011 die helemaal om het gebied trok, ga je er nu juist doorheen, wel zo mooi.

De Trage tocht Dalfsen Rechtererense Veld (14km) start en eindigt bij station Dalfsen en gaat bijna alleen over onverharde paden en wegen. Centraal staan drie landgoederen en een natuurterrein ten zuiden Dalfsen, alle ingrediënten voor een route op mijn smaak. Vanaf de parkeerplaats van het station en Toeristisch Overstappunt loop je langs de akkerranden van de Millinger es naar het Rechterense Veld, een gebied met heuvelachtige naald- en loofbomen op voormalig stuifzand en twee heidevelden. Aan de overzijde van het terrein staat een houten schaapskooi.  Naar het westen over de Bosrandweg die z’n naam helemaal waarmaakt.

Bij de Sterrebosweg ga je niet rechtsaf de Trage tocht-route verder, maar rechtdoor, langs B&B Buitenplaats ‘t Vossendal en de herberg De Witte Gans aan de rand van het buurtschap Lenthe, waar de voormalige plaatselijke school nu te huur is voor de liefhebber. Via de Heinoseweg kom je bij het Overijssels Kanaal, althans het stuk tussen Lemelerveld en de Nieuwe Wetering. Riet, een enkele visser, bloemen en een zandpad of betonplaten fietspad als keuzemogelijkheden om te wandelen. Op het viaduct en aan weerszijden op de N35 (het spreekwoordelijke karrenspoor tussen Zwolle en Almelo) zijn wegwerkers druk bezig. Je kunt rustig onder het viaduct doorlopen en zo sta je aan de rand van landgoed Den Alerdinck II. De toenmalige eigenaar, baron van Sonsbeeck was de Zuiderzeevloeden van eind 18e, begin 19e eeuw zo zat (z’n land stond 1 meter onder water), dat hij zeewaterkerende dijken rondom liet aanleggen.

Uit de wandelgids Wandelen op de rand van bos en boerenland voert de tocht 14 Colckhhof en Den Alerdinck (10km) over deze dijken die luisteren naar namen als Zeedijk, Armjagersdijk en Hogeweg en nu graspad of klinkerweg zijn, enkele meters boven de weilanden en bosschages aan weerzijden. Vanaf deze hoek ga je eerst een eindje over de Alerdinckweg, dan links een graspad aan de rand van het bos en weer terug over een brede beukenlaan. Bij de Kalkwetering sla je rechtsaf en volg je de waterpartijen rond het landhuis.

Vergeet ook niet de voorzijde van het huis te bekijken. De route laat je iets eerder rechtsaf slaan, een bijzonder wilgenpad. Onder het bladerdek met rechts nog meer boogjes en prieeltjes kom je uiteindelijk bij een tolhuisje, dat de grens van dit landgoed markeert. De verwijzingen naar het volgende landhuis met landgoed De Colckhof, staan er direct.

Natuurmonumenten beheert het natuurgebied; de route laat de diverse onderdelen zien en passeert daarbij een stenen theekoepel, het neoklassieke ‘normaal’ bewoonde landhuis op gepaste afstand om buitenom langs de Nieuwe Wetering (in de 12e eeuw door monniken uitgegraven) naar Laag-Zuthem te gaan. Via enkele dijken langs de bosranden kom je weer bij de N35 uit.

Voor het stuk terug had ik een ommetje bedacht. Waar de Twentseweg het Overijssels Kanaal kruist linksaf en vervolgens over de klinkerweg Slennebroekerweg door het bijbehorende buurtschap tot aan de Moezenbeltweg, een onverharde weg die je terugbrengt bij de herberg De Witte Gans. Vandaar volg je de Bosrandweg tot aan de Sterrebosweg.

Hoewel je dat wandelend niet echt doorhebt, is het bos hier aangepland met een stervormig lanenstelsel. Je doet een deel ervan aan, om camping Starnbosch heen. Je kunt even van de route afwijken om bij Het Boskamp een terrasje te pakken, anders gaat het noordwaarts verder. Opnieuw stukken bos, en halfopen landgoederenlandschap om bij buitenplaats Den Aalshorst te komen. Via de Oude Vechtstreek en Emmertochtsloot (26 december 2010 deden we op de Kerstwandeling rond De Horte deze hoek ook aan).

Als laatste via de onverharde Papenallee de waterpartijen, rondondendrons en doorkijkjes havezate Den Berg. Klazien en ik hebben er 1 mei 1998 een deel van de huwelijksfoto’s laten nemen. Uiteraard hadden we het terrein vooraf diverse keren wandelend verkend. De overige trouwfoto’s zijn overigens op het station Dalfsen en in het café Het Oude Station aan het perron gemaakt. In september 2003 zijn we met een heteluchtballon vanuit Vinkenbuurt en Dalfsen over Den Berg naar Hoonhorst gevlogen. Allerhande herinneringen dus aan deze mooie omgeving. De zichtlanen rond de havezate zijn in elk jaargetijde mooi.

Na Den Berg zie je het station alweer liggen. Zelf rondde ik de 34,77km lange route af in 6u19m.