Verslag EO Jongerendag 2013

Klazien is met onze oudste dochter een weekend naar Maastricht. Onze jongste was 14 februari zo leep om na ingeseind te zijn door een vriendinnetje me heel lief te vragen of ik haar wilde meenemen naar de EO Jongerendag. “Allemaal concerten, pap! Daar houd je van!” Tja, zeg dan na 25 jaar afwezigheid maar eens nee. Daags erop kon je kaarten bestellen. Gratis is het niet meer, €7,50 is natuurlijk nog altijd een symbolisch bedrag, hoewel EO(-jongeren)lidmaatschap wel verplicht was bij de eerste 2 weken voorverkoop.  Zelf stam ik nog uit het tijdperk tientjeslid (ƒ10 = €4,53 om zonder abonnement op de Visie toch steunlid te zijn). Om m’n nog geen tienjarige dochter jeugdlid te maken, al dan niet met een CD van een optredend artiest (alsof we die muziek al niet thuis hebben), was geen enkele reden. Na 1 maart mochten ook niet-leden en groepen (>15 mensen) zich opgeven.

Jong van geest en met een bijna 10-jarige dochter op stap. Noem het een papa-, of jongerendag. Voor het vervoer konden we gebruik maken van een via het Vechtdal College Dedemsvaart georganiseerde bus. Scheelt weer parkeerkaart (€10). Pinpas mee is trouwens sowieso aan te bevelen met Gelredome consumptiemunten à €2,60 om wat te kunnen drinken, aangezien zelfs plastic flesjes niet meegenomen mogen worden. En met huisregels als “Het is niet toegestaan om film-, foto- en/of audio-opnameapparatuur mee te nemen in het stadion.” is mijn ervaring doorgaans, dat ik er met een spiegelreflexcamera uitgepikt word, terwijl alle bezitters van een smartphone gewoon door kunnen stappen. De ene regel werd wel streng gehandhaafd, andere Balkbruggers met thermoskannen koffie konden direct na de ingang K nog een ‘bakkie doen’ (geen verkeerde vriendenclub ;)), anderen zag ik hun halve liters tot anderhalve literpakken of nog snel leegmaken of dumpen in een vuilcontainer (zo gaan we anno 2013 met voedsel om).

The City Harmonic

De Canadese band The City Harmonic werd in 2009 opgericht, won al driemaal de Covenant Award en een Juno Award. Elias Dummer (zang, toetsen, gitaar), Eric Fusilier (bas), Aaron Powell (gitaar) en Josh Vanderlaan (drums) maken “nostalgic Brit-pop meets campfire sing-along mix that features raucous gang vocals along with agile, soaring anthems crafted to include the listener.” Referenties zijn dan al snel Coldplay, Keane, Aqualung, The Fray en Arcade Fire. Na Introducing The City Harmonic (2010) is I Have a Dream (2011) hun meest recente album. In september komt Heart uit. Pianorock en een fijn stemgeluid. Elias bond zijn publiek, zoals Aaron Morgan van Seabird dat met dezelfde muziek een aantal jaren achtereen deed.

Uw woord en een lamp voor mijn voet

Manuel Venderbos deelde op het oog licht verbaasd de 100.000e jongerenbijbel uit aan een jongen die aangaf een jaar geleden tot geloof gekomen te zijn, binnenkort gedoopt te worden, maar géén bijbel te hebben. Volgens mij heb je dan echt iets essentieels gemist als het gaat om Gods stem horen en Gods woord ontdekken. Bijzonder ook de mensen die deze jongen tot geloof hebben gebracht. Hopelijk kunnen en willen ze alsnog de handschoen oppakken en de jonge medegelovige helpen wegwijs te worden in de bijbel. God spreekt op bijzondere manieren, zo laten verschillende jongeren horen. Door de judo om zelfvertrouwen op te bouwen, door rust te geven en als reactie daarop juist te stoppen met het zoeken naar antwoorden, of – zoals Venderbos zelf bemerkte – door de Swedish House Mafia.


Zolang er nog moderne olie in de kruikjes zat konden de wijze en dwaze maagden (door de presentatoren gaandeweg de dag steevast liefdevol als ‘zooitje ongeregeld’ genoemd) hun flaslight app op de Android telefoons gebruiken, op verzoek van Lindz (LZ7) of om van veld naar tribune (of andersom) te zwaaien.

Tekenen voor wie niet horen kan

Wauw, wat was het kijken naar de doventolken alleen al een genot. Niet alleen de twee preekjes van Rikko Voorberg over Elia’s toppen en dalen en het ontdekken van de stem van God, het weer op pad gaan en doorgeven aan anderen ,werden instant ‘vertaald’, ook de samenzang en liederen van de optredende bands.

Na het zingen de kerk uit en volgend jaar weer Hillsong?

Opvallend blijft (vroeger noemden we dat ‘typisch Pinkstergemeente’ voor mensen die kampen met een volle blaas na wat liedjes zingen) is het zodra de samenzang afgelopen is, in grote groepen direct de uitgang opzoeken. Bij de 2e preek moest Rikko Voorberg zelfs vragen om stilte om zijn voordracht te kunnen hervatten. Overigens was dat in het tijdperk van Henk Binnendijk ook zo, maar niet minder respectloos.

Ditmaal geen Kees Kraayenoord. Andere zangleiders en muzikanten kregen de gelegenheid hun talenten met zoveel mensen te delen: Hanne de VriesWilliam WixleyEdwin HaanGendro SchijffAmanda LockMiranda de Vlieger-CompanjenBarbara Kuipers en Claire van Duyvenbode. Muzikanten zijn: drummer Jeroen Vrolijk (New Morning), gitaristen Arend Jansen en Chris den Dulk, toetsenist Jacco Wijnia (The Wendies, Hillsong) en bassist Wilco van Esschoten (New Day).

De mix van liederen om jongelui (of hun jeugdleiding en ouderlingen) uit diverse kerkelijke gezindten thuis te laten voelen, is vervangen door een greep uit het Hillsong\ repertoire, vaak onvertaald Engels, terwijl al jaren in Opwekkingsliederen vertaalde versies staan.

Trinity

De Nederlandse band Trinity trad 20 oktober 2012 in Dedemsvaart op, nu een maatje groter podium in Arnhem. Een feestje bouwen kunnen de mannen wel en het publiek haakte in. In polonaise over het veld, op de vierkante meter een klompendans of meeklappend op de deuntjes van Fiesta Celestial, Te Alabare, Libre en Por Fe.

Beam momentje

Hoeveel jongeren het echt interesseert, weet ik niet, maar de EO greep de gelegenheid aan om het nieuwe ‘jongerenmerk’ Beam te lanceren en er Xnoizz radio, het Insite magazine en nog wat andere activiteiten in onder te brengen.

Skillet

John en Korey Cooper vormen al veertien jaar lang met Jen Legder (drums) en Seth Morrison (gitaar) de band Skillet.  Met . Ik zag de band in december 2011 tijdens Christmas Rock Night in Ennepetal, Duitsland. Op 25 juni komt het nieuwe album Rise uit, dat Alien Youth (2011) opvolgt. Voor de rockers onder de EO-Jongeren, en dat zijn er heel wat – was Skillet meer dan welkom! Vuurwerk, rook & messcherpe rock op bijpassend volume. Mijn eigen dochter had ik nog niet bewust vooraf liedjes als Hero, Comatose, Monster, Awake & Alive, Rebirthing, Whispers in the Dark, Rise en Sick of It laten horen, maar ze heeft haar jonge talent voor headbangen wel kunnen laten zien. Je zult maar loshangend lang haar hebben 🙂

Nog 3 weken geduld om ook Rise in z’n geheel hier uit de speakers te kunnen laten stomen.

LZ7

LZ7 heb ik al een aantal malen live op Xnoizz Flevofestival gezien. Na hun Light (2010) werd 25 mei de opvolger Aftershow uitgebracht. Op het album onder meer Next Level, dat met Amerikaanse genregenoot Family Force 5 werd opgenomen. Voor de 2e keer mochten de springende Britten de Jongerendag afsluiten. De combinatie “we houden van Jezus en van feesten” (zanger Lindz had z’n Nederlands geoefend) ging erin als koek met  Ditto , This Little Light, Party Time, de opname van de videoclip bij Next Level tot en met de afsluiter Welcome to the Aftershow.


https://twitter.com/Mees1999YT/status/341138710655537152

Aftershow

Eer de laatsten ook in de bus zaten, was het 21.45u. In de diverse bussen om ons heen diverse jongens en meiden die hun 06-nummer aan de ramen hadden opgehangen, wachtend op belangstelling. Can you hear me? Met Marianne maar om haar wakker te houden en de tijd te doden maar eens de #eojd tweets bekeken. Veel super, vet, gaaf, gezellig en tof-tweets. Tegen 23.20u thuis, maar dochterlief is ‘om’. Volgend jaar wil ze vanzelfsprekend weer.

Zie ook
foto’s EO Jongerendag 2013 op Beam site
video’s EO Jongerendag 2013 op Beam site
sfeerverslag in ND
foto’s Skillet van Jeffrey Heijnen