De mooiste wandeling van Nederland rond Kuinre editie 2013

Keuze te over vandaag, van de 40 jaar FLAL jubileumtocht in het Friese Hardegarijp (de Friese doorlopers trokken 275 wandelaars op de 25km en 240 op de 40km) en de 7e Billie Turftocht rond het Groningse Zevenhuizen tot de 8e Mooiste wandeling van Nederland in Kuinre in de Kop van Overijssel. In 2010 was ik voor het laatst van de partij. Het sinds de 2e editie telkens bij slecht weer en forse wind in het grensgebied tussen de Noordoostpolder en de Kop van Overijssel lopen, begon te vervelen.

De mooiste wandeling is een initiatief van de Kuinderse Activiteiten Stichting en wordt ondersteund door Staatsbosbeheer en de Rabobank Meppel – Steenwijkerland. De start en finish waren dorpshuis De Botter. De Weerribben werden in 2005 in het gelijknamige TV programma van de NCRV verkozen tot de mooiste plek van Nederland. Zo kreeg de tocht z’n naam.

De eerste kilometer had de gps logger nog problemen te doen, waarvoor hij mee was. De route hieronder is dus licht gehandicapt. Anders dan de eerder gelopen edities ging de wandeling niet even, maar bijna 2u lang door het Kuinderbos. Langs de voormalige burcht, het Mariaforest, het natuurpad De Kuilen en het kampeerterrein De Veenkuil aan de Kuinderplas, om aan de oostzijde het bos weer te verruilen voor de weilanden ten noorden van Kuinre.

Vervolgens met de klok mee over de dijk richting Ossenzijl. Water, riet, weilanden en vooral rust en ruimte. De ene brug staat er dicht, de andere open. En zo kom je eens vanaf de noordzijde in het Nationaal Park De Weerribben. In plaats van warme rietsnijdersoep tegen de kou, staat nu de ijskaart op tafel bij het bezoekerscentrum. Een korte rust is voldoende om weer door te kunnen.

De verzorging van de wandelaars is goed. Tweemaal een appel en een fles water, een krentenbol in Baarlo, druivensuiker in Nederland. Alleen de muziek, wandelfotografie.nl en de sponsoren op de dijken zijn afwezig. Vanwege de lus in het Kuinderbos gaat de route na Kalenberg en Nederland aangedaan te hebben rechtstreeks naar Baarlo, niet naar Blokzijl en vanuit het buurtschap over de voormalige zeedijk via Blankenham naar Kuinre. Dus ook geen echt Flevolands deel via Luttelgeest, de fruittelers en Orchideeënhoeve dit jaar.
<set_tag=”mooistewandeling2013″>
In overleg met de gemeente is het wandelparcours zo veel als mogelijk autoluw gemaakt, het % verharde wegen is me veel en veel te veel, en dat in combinatie met de uit de hand gelopen lengte (ipv 40 maar liefst 45,8km) drukt dat de pret de laatste paar uur. De zon blijft echter lekker schijnen. Mijn eerste tocht in korte broek en shirt dit jaar voelt boven de enkels dan ook een stuk lichter. Maf idee, dat 2 weken geleden tijdens de Vierdaagse Diever nog in winterkleding met handschoenen en mutsen gelopen werd. Nu kwamen de extra flessen water goed van pas.

De laatste kilometer in Kuinre is van Via Tulpia (tot in 2010) omgedoopt naar Via Gerberia met een knipoog naar de Via Gladiola tijdens de Vierdaagse Nijmegen. Nog steeds muziek en inwoners die voor hun huizen op straat een eigen feestje bouwen en de wandelaars met gejuich en applaus binnenhalen.