BlackBerry en PlayBook updates juni 2013

Waar de aandacht van software ontwikkelaars alleen nog lijkt uit te gaan naar BlackBerry 10 modellen, is het sappelen voor bezitters van oudere modellen die gek zijn op nieuwe of verbeterde apps.

Géén BB10 OS op PlayBook

Anders dan verwacht zal het BB10 OS niet de plek van QNX op PlayBook innemen, aldus RIM topman Thorsten Heins. Met slechts 100.000 verkochte tablets in het afgelopen kwartaal hoeft RIM niet blij te zijn; aan de promotie of doorontwikkeling is op z’n zachtst gezegd ook niets gedaan.

Modern Combat 4 for PlayBook

Na eerder al op OS10 modellen te zijn uitgebracht, heeft Gameloft zich de commentaren ter harte genomen en Modern Combat 4 for voor BlackBerry PlayBook uitgebracht. De 1GB download game kost je €0.89, waarna je als elitesoldaat wereldleiders mag beschermen tegen een terroristische groep.

Twitter for BlackBerry 4.2

RIM’s eigen Twitter client ging 14 juni in betatest en kwam 27 juni “officieel” uit. De versie 4.2.x heeft als nieuw/gewijzigd:

  • Photo Card Support: als tweets een photo card hebben, worden mininatuurweergaven van foto’s getoond.
  • Tweet Attributes (Glyphs): Glyphs worden aan een tweet toegevoegd om aan te geven, dat er nog meer gegevens of tekst bij een tweet horen en niet in het tweet details scherm getoond kunnen worden.
  • Retweet/Favorites “Dog-Ear”:  Als een tweet geretweet of als favoriet gestempeld wordt, krijgt een tweet een  dogear.
  • Promoted Accounts in “Similar” section of Profiles:  met een “Similar To” sectie wil Twitter je aan vergelijkbare gebruikers koppelen.
Android ondersteuning op BlackBerry 10 modellen

De later dit jaar uit te brengen OS versie BlackBerry 10.2 gaat Android 4.2.2-apps volledig ondersteunen in de Android-runtime. Android 2.3-apps worden in de huidige 10.1 versie ondersteund via side loading. Het uiterlijk, zoals de menu’s en dialoogvensters verandert daarmee ook. De OS 10.2 update brengt verder bugfixes en verbeteringen aan de camera.

BlackBerry A10

Na de Q5 als instapmodel waren er deze maand geruchten over een op de Samsung Galaxy S4 lijkend high-end model A10 (voor de goede orde: de Z10 heeft een verkoopprijs van €456; de Q10 met toetsenbord zit op €549). De S4 van Galaxy kost €564. Wat meer intern geheugen, snellere processor en naar verluidt een ‘curvier’ behuizing. We gaan het zien.

Nimbuzz versneld

De nieuwe versie van cross-platform multi-protocol IM messenger Nimbuzz is in de nieuwe versie zo versneld, dat opstarten binnen 3 seconden gepiept is.

MapMyHike

Alweer een logger app voor je sportieve (buiten)activiteiten. Ik zag MapMyHike voor het eerst in actie in tweets van familie die de avondvierdaagse ermee logde op Twitter (elke kilometer een update). Ook hier allerhande mogelijkheden om snelheid, hoogte, rondetijden, etc. te meten en te delen op een server en via andere social media. Mocht je nog geen ander platform / app gekozen hebben, kan het gratis MapMyHike gerust uitgeprobeerd worden.