Amy Grant – How Mercy Looks From Here

Amy Grant How Mercy Looks from HereDe al 3 decennia actieve singer/songwriter Amy Grant werkte voor haar nieuwe album How Mercy Looks from Here nauw samen met producer Marshall Altman (Brooke Fraser, Natasha Bedingfield, Matt Nathanson). De eerste single, het semi-akoestische ballad Don’t Try So Hard die 29 maart op de christelijke radiostations werd losgelaten heeft gastvocalen van James Taylor. Het plaatst How Mercy Looks Like Here in een traditie van mid-tempo folk/pop/softrock albums. Het is ook het resultaat van diverse samenwerkingen (naast Taylor zijn Carole King, Will Hoge, Sheryl Crow en Eric Paslay van de partij) èn laat de menselijke kant van proberen, problemen, blijdschap en verdriet èn de goddelijke genade zien.

Behind The Eyes (1997, destijds trots in Amerika zelf gekocht) zette deze toon, het vorige album Simple Things (2003) vervolgde dit stramien; liefhebbers van beide albums mogen wat mij betreft blind de 2013 release aanschaffen. Opener If I Could See (What Angels See) is een fris klinkende verwondering.  “…what the angels see, behind the walls, beneath the sea, under the avalanche, through the trees, gone would be the mystery…” Manlief Vince Gill zingt mee op de ballad Better Not to Know over Gods oneindige voorziening en goedheid. En sommige dingen kun je maar beter als mens niet weten en aan de Almachtige, Alwetende overlaten.  De zekerheid van Gods genade staat ook centraal in het al genoemde Don’t Try So Hard.

Een volwassen ingetogen versie van God’s Love Is so Wonderful is Deep As It Is Wide met gastvocalen van Eric Paslay en Sheryl Crow. Piano en gitaar begeleiden het voorbijglijdende Here (“What does all this music mean?”). Neurie gerust mee. “I am a song in every corner of the sky” Het sombere Shovel in Hand verhaalt over Amy’s zoon Matt die in 2007 zijn beste vriend moest begraven. Het duet met Will Hoge is ook een oproep niet lang(er) te wachten met een toewijding aan Jezus Christus. De elektronische piano in Golden kon zo uit de 80’s zijn blijven staan. Ook de zang van Amy en de achtergrondzang hebben wel wat gedateerds hier. Met Switchfoot zanger Jon Foreman schreef Amy het vrolijke Our Time Is Now en zong de jaarcyclus samen met Carole King vol. “Our time is now, let us sing before our time runs out.”

Zorg voor een vriend(in) is het thema in het rustige Not Giving Up. Ook hier is het tweevoudige perspectief, want ook Gods kijk op menselijke relaties wordt getoond. De titeltrack speelt bij het intro met wat electronica-effecten op de gitaarpartijen, maar heeft als basis een hymne. Mooi hoor! Afsluiter Greet The Day werd met Cindy Morgan geschreven en is een kort gebed in southern gospel langs de lijn van het Onze Vader. Producers en tekstschrijvers Jeremy Bose, de Brit Ben Glover, Luke Laird (Creative Nation), Molly Reed (The Mistletoe Project), Marshall Altman en Keb Mo wil ik niet onvermeld laten. Op de iTunes Deluxe Edition staan 2 extra nummers Free (orgeltje onder verhaal rond ontmoetingen na een optreden; pop/rock vervolg; alleen in het refrein merk je dat Amy qua stemvolume 20 jaar geleden waarschijnlijk meer kracht had kunnen brengen) en Faith (donkerbruine country ballad), twee volwaardige nummers die me blij maken de €2 extra betaald te hebben.