7 Google Reader alternatieven

Met nog 10 dagen te gaan, voor Google de stekker uit haar RSS lezer Google Reader trekt, is er beweging in het veld. Na m’n eerste verkenning van een aantal alternatieve producten in april, laat ik je vandaag kennismaken met  bijvoorbeeld WellRead, InoReader, Curata Reader en…..Facebook.

Feedly los van Google Reader

Feedly heeft zijn eigen sync server opgetuigd om vóór 1 juli 2013 helemaal los te komen van Google Reader. Migratie van feeds van gebruikers van de Feedly clients op iOS, Android en desktops is begonnen. Als jouw abonnementen zijn overgezet, krijg je een grote groene notificatie in beeld van je app. Plugin ontwikkelaars voor appsals Press, Reeder en gReader kunnen opgelucht ademhalen. Functionaliteit blijft gelijk.Sinds 19 juni is Feedly Cloud beschikbaar, een volledig stand-alone browser versie van Feedly en een nieuw API platform om apps te koppelen. Een eerste lijst met beschikbare integraties staat online.

WellRead

Rob Darlin & John Clark maakten me attent op hun product WellRead, dat nieuwsbronnen, LinkedIN, etc. filtert en je alleen de interessante, belangrijke berichten voorschoteld. Een concept, dat al vaker is beproefd door concurrenten, dus maar een testronde.

Na een account aanmaken en inloggen kun je je Google Reader abonnementen importeren, je LinkedIN en Twitter credentials opgeven. Facebook staat nog op ‘coming soon’. Twitter koppelen gaat echter niet goed. Na het autoriseren via Twitter.com kom je weer terug in WellRead, waar nog altijd ‘not connected’ staat.

Mocht je nog enthousiast zijn, blijft er dus een RSS reader over die berichten eerst als samenvatting met een foto en één regel tekst als blokken onder elkaar toont. Klikken op een bericht opent de rest van de content en mogelijkheden voor delen, bewaren, etc. Deze opzet kost wel muisklikken en veel schermruimte. Je kunt vrienden uitnodigen op WellRead in het netwerk te komen (maar waarom zou je?) Je account verwijderen is niet mogelijk.

Mijn conclusie: niet zinvol.

Facebook RSS reader?

Op 14 juni kwamen de geruchten in de wereld, dat Facebook vandaag een eigen RSS reader zou aankondigen. Een slimpie had aanwijzingen voor een Facebook RSS reader in de Facebook’s Graph API code gevonden. Uitnodigingen aan de pers voor een bijeenkomst 20 juni was voor menig webjournalist qua nog onbekend onderwerp voor de meeting ‘dus’ een inkoppertje. Even zien dus, wat het echt wordt.

Curata Reader

Clean & simple typeert de opzet van Curata Reader. Na inloggen met username/wachtwoord op je Google credentials kun je of leeg beginnen danwel je Google Reader abonnementen via de Google Takeout route importeren. Importeren van een enkele OPML file met elders opgebouwde abonnementen zit er niet in. Heb je dus al eerder een andere RSS Reader geprobeerd, abonnementen gewijzigd, kun je die dus niet importeren in Curata.

https://reader.curata.comVan feeds kun je aangeven hoeveel van een artikel je in één keer wilt zien, en in welke categorie deze valt. De geïmporteerde categorieën worden ook overgenomen. Artikelen kun je vlaggen, waarderen en delen via Twitter, Facebook of email. De schermopbouw is zo, dat ook op oudere, kleine schermen, en mobile devices de nieuwsberichten goed leesbaar zijn. Dat kost wel scrollen en klikken. Hoewel je bent ingelogd, zijn geen mogelijkheden voor uitloggen aanwezig. Veilig is de dienst dus niet. Oppassen geblazen!

InoReader

Eenvoud en een schone user interface kenmerken InoReader. Inloggen kan via een eigen username/wachtwoord, of met je Google of Facebook credentials. Pocket en Instapaper worden ondersteund als ‘lees dit later’ voorziening. Je kunt artikelen delen op je sociale netwerken, de reader via je pc of mobiel gebruiken. Importeren van je Google Reader abonnementen, maar ook andere OPML files met RSS abonnementen is mogelijk. Als je nog geen keuze voor een Google Reader alternatief hebt gemaakt: aanrader!

FlowReader

FlowReader combineert het lezen van eigen abonnementen en de artikelen die je vrienden op Twitter en Facebook delen. Het is daarmee geen full swing Facebook of Twitter client, maar wel een filter op “nieuws”.

Na het aanmelden met je Twitter of Facebook account, kun je je Google Reader feeds importeren en desgewenst andere Facebook of Twitter accounts aanmelden. Bij de instellingen kun je aangeven of FlowReader namens jou op Facebook berichten mag plaatsen, of het bij je pagina’s mag, etc. FlowReader heeft (nog) geen mobile site. Wel is delen via Twitter, Facebook, Google+, Tumblr mogelijk.

Het tonen van een eerste set berichten gaat niet vlot. Na enkele minuten zie je nog steeds niets. Jammer, wegwezen!

FeedSpot

feedspot screenshotDe makers van FeedSpot tipten me 30 juli 2013 op deze nieuwe loot aan de RSS reader boom. Na aanmaken van een account (e-mailadres, wachtwoord en naam zijn voldoende), kun je bestaande abonnementen uit een Google Takeout zip of OPML bestand uploaden. Er is een list en expanded view van (on)gelezen artikelen. De folders die je hebt meegenomen uit bijvoorbeeld Google Reader zijn zichtbaar, daarachter het aantal ongelezen berichten per folder. Ook hier wordt met volgers gewerkt, met wie je berichten kunt delen. Verder kun je standaard berichten doorzetten naar Twitter, LinkedIN, Pocket, Instapaper, Google+, Delicious, Buffer en Evernote. Dat kan handmatig, maar ook geautomatiseerd via instellingen voor Publish action. Je kunt commentaar geven op elk artikel; de ontwikkelaars hebben ervoor gekozen het Facebook commentaar-mechanisme te gebruiken. Je commentaar is dus gekoppeld aan je Facebook account.

Feedspot werkt ook op je mobiel (Android, iPhone, Blackberry, Windows phone, etc.) en tablet. Feedspot zorgt voor de synchronisatie van markeringen en abonnementen. Fris en schoon UI design. Het verdienmodel zit in de gold versie. Tegen $1.99 per maand (bij een jaarabonnement) krijg je geen advertenties meer te zien, kun je binnen de gevolgde feeds op diverse manieren naar artikelen zoeken, krijg je – net als vroeger bij Google Reader – een RSS feed voor je favorieten, shared items, tags en al je folders. En, jawel Top Priority support bij problemen of vragen aan de makers.