3e Poort van Drenthetocht

Net als de afgelopen 2 jaar was ik vandaag van de partij op de 3e Poort van Drenthetocht die de Wandelvereniging Jeugdland uit Meppel organiseerde. Start en finish waren bij Wijkcentrum De Poele in de vernieuwde jaren ’50 wijk Haveltermade. Voor achten hadden zich nog maar enkele tientallen 40km wandelaars verzameld voor de start. Later op de dag was het met de 25km lopers erbij wat drukker. De tocht voerde direct de wijk uit, langs de Drentse Hoofdvaart over de Meenteweg. Rechttoe rechtaan, maar in gesprek met een wandelaarster uit Staphorst en een ex-militair uit Bolsward vlotten de kilometers asfalt.

Het controlepunt bij de Lokbrug na 6km ligt wat te vroeg om al te rusten, dus stappen we door pratend over alles tussen het paasconcert van Martin Brand  en Praise United Zwolle, Kennedymarsen, wandelervaringen tot het tot op lingerie en boxershorts verschijnende Staphorster stipwerk. Langs de Rijksweg/N371, waar veel motorrijders het alternatief voor de A28 benutten om op het TT Circuit van Assen te komen. Over de Boskampsbrugweg naar Havelte door naar de Eursingerkerkweg, de Golfclub Havelte en de Startbaan (van het in oorlogsjaren gebruikte vliegveld). Het bos- en heidegebied van de Havelterberg blijft mooi. Helaas werden de zo nu en dan in zicht zijnde hunebedden vermeden en verruild voor veendijken, zand- en schelpenpaden door het bos van de natuurgebieden Holtingerzand en Havelterberg. Via de Genieput en de oprit naar de Johannes Postkazerne over de Van Helomaweg voor de eerste echte rust bij Theehuis ‘t Hunebed.


Na de rust verder over zandpaden richting Darp, Eursinge en Landgoed Overcinghe langs bosraden en met uitzicht op het essenlandschap. Vanaf daar verhard langs de Slagdijk via Camping De Klaverkampen , Buitenplaats Eursinghe en het Wijngoed Havelte naar de rust bij de Lokbrug.


Met de 25km lopers daarna over de Meenteweg en Havelterweg naar Ruinerwold, waar we nog een beker ranja aangeboden kregen. Op het Boerpad richting Haakswold trof ik een oude bekende op de fiets. Al pratend gaat het looptempo dan weer (verder) omhoog. De geasfalteerde wegen Haakswold en Ruinerwoldseweg leidden via viaducten over de A32 en de spoorlijn naar de entree van de Haveltermade, om achter de Mackayschool en het Troelstraplein bij De Poele te komen.

Op papier was 40,3km als afstand aangegeven, maar de gps logger heeft maar 36km geteld. En met de andere 40km lopers hebben we keurig de pijlen gevolgd en kwamen we ook strak achter elkaar aan bij de finish. De 19km markering bij het Theehuis klopte nog wel, en op de routebeschrijving hebben we geen stuk gemist. Bijzonder, maar daarmee wat vroeger thuis dan verwacht, ook lekker.