Wandelen langs het Monnikenspoor van Oldenzaal naar Vriezenveen

Op zaterdag 13 april liep ik het Monnikenspoor tussen Ommen en Zwolle. De route loopt vanuit Twente door het Vechtdal naar de provinciehoofdstad. Nu heb ik al vaker in het Vechtdal in de boog tussen Vriezenveen, Mariënberg en Ommen gewandeld, dus koos ik vandaag juist het verderop gelegen stuk tussen Oldenzaal en Vriezenveen te verkennen. Om in Oldenzaal te komen had ik weken geleden al de treinrit gepland, vanochtend niet  scherp op m’n netvlies hebbend, dat er blijkbaar in heel Twente aan de spoorlijnen wordt gewerkt. Dat kostte vanochtend drie kwartier extra reistijd vanwege het wachten op de bus van Vriezenveen naar Almelo, de bus van Almelo naar Hengelo en die voor het laatste stuk naar Oldenzaal.

Etappe Oldenzaal – Tubbergen (24km)

Als je een Monnikenspoor loopt, kun je rooms-katholieke wortels en uitingen in het landschap, kerken en kapellen verwachten. In Oldenzaal staat het ziekenhuis Heil der Kranken, een oude kloostermuur in de Pastoriestraat en de romaanse Sint Plechelmusbasiliek. De missionaris Marcellinus stichtte op deze plek in 765 een eerste kerkje. In 954 liet bisschop Balderik een nieuwe kerk bouwen en wijdde deze aan Plechelmus, de man die het christendom naar deze streek had gebracht. Waar nu een winkelcentrum De Driehoek op zaterdagmorgen publiek trekt, trokken eerder nonnen rond in het Agnesklooster.

Oldenzaal heeft ook een Syrisch-Orthordoxe kerk en een fraai buitengebied met een essenlandschap en watertjes, zodat je al wandelend geen last hebt van verkeer. Even voor Weerselo in ligt de klootschietbaan Nijstad met een enorme lood-bal als mascotte van de vereniging langs de weg.

Achter Weerselo ligt na enkele wegkapellen het voormalige Benedictijnenklooster Het Stift. De Stiftschuur is VVV-post, horecagelegenheid en beheert de sleutel van de 14e eeuwse kloosterkerk. De Stiftschool zelf is alleen buiten te bekijken. Een mooie eikenlaan in fris lentegroen omringt de achterzijde.

Aan de Stempelsdijk zie ik net als eerder vanochtend 2 reeën. Deze blijven lekker staan en grazen in het weiland, waardoor ik ze op de plaat kan zetten. Het is ook bij de Fleringer Molen (ook Gröbbemolen genoemd) molendag, dus zijn de wieken versiert met vlaggen.

Tubbergen was in 2011 wandelgemeente van het jaar, en wandelen kun je er naar hartelust. Bij de watermolen van havezate Herinckhave denkt een beheerder dat ik kom geocachen rond de molen. Nee, ik had alleen een fotocamera in de hand en om naast 40+km ook nog te gaan schatzoeken met m’n gps, is net teveel. De Kroezeboom op een kruispunt op een es bij Reutum is een 500 jaar oude eik met een kapel.

De regenbuien worden serieus en Tubbergen zelf, waar een Sint Pancratiusbasiliek staat en een non-sculptuur de entree van zorgcentrum De Eeshof markeert, neem ik alleen van onder m’n capuchon waar.

Etappe Tubbergen – Vriezenveen (20km)

In de Eeshof werd in 1844 priester en staatsman dr. Schaepman geboren. Buiten Tubbergen staat een groot standbeeld voor hem tegen de Esweg aan voor Schaepman. De Huyerenseweg voert naar der beek Markgraven die op dit stuk volledig nieuw is uitgegraven en van nieuwe oevers is voorzien. De aanwijzing “dit schouwpad kan enigszins verwilderd zijn” uit de 2006 routebeschrijving kan dus vervallen.

in Geesteren wandel ik langs de rooms-katholieke kerk en het oorlogsmonument. “Christus is opgestanden”. Verderop aan de Bragersweg staat op een vakwerkschuur naast een boerderij: “Aan Gods zegen is alles gelegen”. Geloofsbelijdenissen en ere wie ere toekomt vandaag in alle vormen. Langs het Geesters Stroomkanaal is het echt weer droog en warm in de lentezon geworden. Natte kleren drogen in de wind, de regenjas kan verder in de rugzak blijven.

Op het punt, waar ik vorig jaar (de vrijdag na Hemelvaartsdag) een ronde vanuit Kloosterhaar onder meer langs het kanaal en de Engbertsdijksvenen wandelde, ga ik nu linksaf, de Oude Hoevenweg op, richting buurtschap De Pollen en daarachter de kilometerslange lintbebouwing aan het Oosteinde en Westeinde van Vriezenveen. De winkels sluiten er om 17u, maar iedereen groet ook hier. Ook dat blijft een plezierige gewoonte in oost-Nederland.