Toeristische hoogtepunten uit Oost- en West-Berlijn op ons derde bezoek 2

Na een eerder bezoek eind december 2008 als gezin aan Berlijn en in 2012 met Capgemini collega’s, plus een tweedaagse in de voorstad Potsdam in 2010 was dit ons derde bezoek aan de Duitse hoofdstad. Veel bekende plekken hadden we al gezien, maar hadden nog wel wat hoogtepunten op ons verlanglijstje staan. En zoals altijd moet je je laten verrassen, kansen grijpen en zeker de tijd benutten. Na gisteren te hebben verteld over de hoogtepunten en bezienswaardigheden die we vrijdag 3 en zaterdag 4 mei hebben gezien, vandaag de beurt aan wat we zondag 5 en maandag 6 mei 2013 mochten verkennen.

Zondag 5 mei 2013

We begonnen de zonovergoten morgen na het ontbijtbuffet en een korte rit met de metro naar station Friedrichstrasse op een lekkere stoel aan het Spreekanal naast het Bode-Museum. Om 10u mochten we naar binnen. Het was er veel rustiger dan in het Pergamon Museum, dat we zaterdag bezochtten. Sculpturen, Byzantijnse kunst en een indrukwekkende muntenverzameling. Daarna even daglicht op het gras tegenover de Berliner Dom en de markt langs het Spreekanal. Een Nederlandstalig boek over stationsarchitectuur in eigen land trof ik toevallig; de verkoper wat blij het werk te kunnen verkopen. Hij had er al tijden op gehoopt, dat een Hollander de titel zou zien en aanstaan.

Na deze korte pauze door naar het Altes Museum aan de Lustgarten. Ook hier veel sculpturen uit Griekse en Romeinse tradities. De beelden blijven fascineren. We wandelen verder naar de Oranienburgstrasse voor de Neue Synagoge die we in 2008 net na sluitingstijd troffen. We bezichtigden er de permanente tentoonstelling over de architectuur, de verwoesting tijdens het Nazi-regime en de herbouw van de koepel en het voorste gebouw. Van de samenkomstzaal resteren alleen de contouren in steen. We beklimmen natuurlijk de koepel voor het uitzicht.

Tijd om de benen verder te strekken met een stadswandeling uit 100% Berlijn. Met de metro naar Wilmersdorf en station Hohenzollernplatz. Vervolgens naar de Ludwichkirch en het aangeprezen My Cheesecake. De stukken kwarktaart zijn prijzig en klein, de keuze deze zondagmiddag beperkt en de bediening afwezig. We stapten dus maar weer op om via de gebouwen van de Berliner Festspiele en Universität der Künste naar de Viktoria-Luise Platz te lopen. Ook hier wijkt de beschrijving (vele cafés) negatief af van de werkelijkheid. Gezellige boel zo aan de fontein in de zon, maar niet uitnodigend genoeg om te blijven hangen. Via de Wittenbergplatz en het EuropaCenter en dus de toeristenmassa’s door via KaDeWe naar Kamps Backstube aan de Kantstrasse voor koffie met gebak. Met nog wat omtrekkende bewegingen komen we op het rustige Savignyplatz, waar een saxofoonspeler ons trakteert op bekende Opwekkingsliederen. We luieren lekker op een bankje in het park en dalen vervolgens bij La Piazza pasta te eten. Tot 18u zijn de hoofdgerechten er €6. Mooi meegenomen.

We hadden tijd over, de zon ook, en dus besloten we nog even de Brandenburger Tor en het Holocaust Memorial aan te doen. We wandelden tenslotte terug naar het City54 hotel aan de Chausseestrasse, maar niet zonder twee toetjes, Yoli Frozen Yoghurt en koffie bij Subway.

Maandag 6 mei 2013

Na het ontbijtbuffet hebben we de koffers gestald in de berging van het hotel en zijn met de metro naar station Olympiastadion gereden om het imposante Olympiastadion te bezoeken. In 1936 werden hier de Olympische Spelen gehouden. Hitler speelde een nadrukkelijke rol in de opzet en het gebruik van het stadion. In de beeldengroepen, torens, klok(kentoren) vind je ideologische uitgangspunten terug. Tegenwoordig ligt het sportstadion er strak bij, wordt het zwemstadion ernaast, maar ook het maaiveld en de omliggende sportvelden goed gebruikt. Voor €5 mag je vrij rondlopen en de klokkentoren beklimmen. Het is een groot complex, dus ook hier legden we weer voldoende meters af.

Met de S5 keerden we in een half uur weer terug naar het stadscentrum en het hotel, pikten we de koffers op, kochten op het Hauptbahnhof onze lunch bij elkaar en reisden soepel terug met de 12.38u IC naar Almelo.

Wil je meer foto’s zien, bekijk dan de set Berlijn 3-6 mei 2013 op Flickr.