Rock’n’popmuseum in Gronau

Op de B54, het verlengde van de A35 vanuit Enschede gezien, zagen we al een aantal jaren op bijvoorbeeld terugreis van vakantie in Tsjechië of een weekend Berlijn, een verwijzing naar het Rock’n’popmuseum in Gronau staan. Voor op de ‘leuk voor later’ lijst. Afgelopen zondag hebben we deze ‘todo’ afgevinkt. Met een uurtje rijden sta je immers vanuit Balkbrug in Gronau. Met de trein kan ook: het museum ligt dichtbij station Gronau. En in Nederland hebben we zo’n museum gewoon niet. Sterker, het museum aan de Udo-Lindenberg-Platz is uniek in Europa.

Het museum verhaalt de cultuurgeschiedenis van de populaire muziek in de 20e eeuw, ondersteund door de meest geavanceerde mediatechnologie. Een tijdreis van Gassenhauer, jazz tot hip-hop, techno en de moderne popmuziek.

Vaste tentoonstelling

Als een tijdreis loop je op de benedenverdieping langs vitrines, luisterhoekjes, beeldschermen en rekwisieten. Het is de bedoeling vooral te luisteren, liedjes te kiezen, aan knoppen te zitten en je te laten meenemen in de muzikale ontwikkeling van de afgelopen eeuw. Van jukebox en platenspeler, het gebruik van muziek als propagandamiddel tijdens het Hitler-regime tot de flower-power tijd en de gloriejaren van Jimi Hendrix. Maar ook de ontwikkeling van de elektronische muziek met een elektronische piano om de verschillennde sounds van modellen te horen, de elektronische gitaar in de diverse bekende modellen of een nepgrasveld om te kunnen genieten van beeld en geluid van Woodstock Festival. Je kunt zelf drummen of een effectenpaneel op een gitaarsolo bedienen. Per decennium kun je clips bekijken en hitparades beluisteren. En natuurlijk ontbreekt Udo Lindenberg niet, evenmin als podium outfits van Rammstein, heel veel platenhoezen en bijvoorbeeld de soundchaser van Rage.

Op de bovenetage is een opnamestudio met allerhande instrumenten en een set om voor een green screen zelf in de huid van een artiest of band te kruipen. Een video editor neemt ter plekke een clip van je op. Het resultaat komt op Youtube.

ShePOP – Frauen.Macht.Musik

Meiden en vrouwen in de pop- en rockmuziek staan van maart tot september centraal in een tijdelijke tentoonstelling ShePOP achter de ingang. Van wannabe sterren tot groupies, kledingstukken van Madonna en Christina Aquilera tot de onvermijdelijke videoclips over power-vrouwen, introverte en extraverte types.

Wij hebben ons een kleine 2u prima kunnen vermaken. Een gezinsticket kost €16 (met maximaal 3 kinderen tot 14 jaar). Beschrijvingen zijn drietalig (Duits, Nederlands en Engels). Aanrader.