Praktijktest Trello als Kanban action board

In december noemde ik Trello Action board al kort in een overzicht met eenvoudige GTD middelen. Voor mijzelf gebruik ik de Taken in Microsoft Outlook en (onderling gesynchroniseerd) BlackBerry. Voor een zinvolle testrit in Trello had ik dan ook niet direct een toepassing, tot ik begin maart werd uitgenodigd door mijn projectarchitect met een invite voor Trello. Hij en zijn onder Kanban principes werkende vakgenoten gebruikten het elektronische white board toen enkele weken om plaatsonafhankelijk te zijn. Diverse andere (beheer)teams op kantoor werken met good old brown paper versies met post-its (versie 1.0) of voorgedrukte action cards (versie 2.0). Om kort te gaan: ook voor mijn huidige, op diverse kantoor- en thuislocaties uitgevoerde project zijn we over op Trello. En dus kan ik delen uit praktijkervaringen.

Trello in browser

Het web-based Trello met opslag van gegevens in de cloud kost niets. Met oudere versies van Internet Explorer, bijvorrbeeld IE8 heb ik gemerkt, kun je Trello niet gebruiken. Met courante versies van je browser (IE, Firefox, Chrome, Safari, etc.) is het geen enkel probleem. Inloggen kan met een e-mailadres/wachtwoord of met je Google account.

Trello op iPad en Windows 8

Sinds 12 maart 2013 is een iPad applicatie uit. Voorheen kon je alleen browser-based de boards bekijken en via doorklikken kaarten bewerken. Sleur en pleur van kaarten zat er niet in, nu in de ‘echte’ app wel. Sinds december 2012 kan dat ook onder Windows 8.

Trello op iPhone en Android

Full functional apps zijn er voor iPhone en Android smartphones.

Trello op PlayBook

TrellobookOp BlackBerry PlayBook is de gratis app TrelloBook te installeren. Dit is een viewer van het action board en de activity die op de cards plaatsvindt. De app kan niet je e-mailadres inzien. Bewerken van kaarten of het geven van commentaar is ook niet mogelijk.

Algemene positieve indrukken
  • checklists per action card aanleggen (onbeperkt in lengte en opzet)
  • zoekfunctie in cards en content
  • configureerbaarheid van action boards. Of je nu een Scrum of Kanban indeling, of een eigen set aan swimming lanes, kolommen of lijsten wil aanleggen, het kan.
  • deelnemers nodig je per e-mail uit. Je kunt er ook voor kiezen complete boards openbaar te zetten en als het ware een open inschrijving te doen. Vaker zal een private board zinvoller zijn.
Hinderlijk is wel
  • je moet een card eerst opslaan, voordat je er due dates, members, labels, etc. aan koppelt. Anders wil Trello nog wel eens attributen vergeten.
  • dat je een list ‘done’ hebt genoemd, laat Trello onverlet je notificaties voor due dates te sturen. Trello kan niet ruiken, dat jij met cards op de list ‘done’ ook echt klaar bent.
  • eenmaal gezette due dates kunnen niet gewijzigd worden.