Op de loop voor de Reest

      2 Comments on Op de loop voor de Reest

Hemelvaartsdag heb ik ‘s morgens benut om nog een wandeling te maken door de eigen omgeving als training voor de Vierdaagse in Diever over 2 weken. Start en finish thuis in Balkbrug, dus kon ik lekker vroeg (6.34u) vertrekken. Langs de korenmolen De Star, de N377 oversteken en dan het Katingerveld in, niet rechtdoor, maar natuurlijk door het Kategerbos, dat zo ‘s ochtends vroeg nog lekker nat van het dauw is. Bij Den Kaat nu nog gelijkvloers de N48 over (aan de tunnel wordt gewerkt). Via de buurtschappen Den Oosterhuis en De Mulderij, waar één van de begraafplaatsen van Dedemsvaart ligt, naar de Zuidwoldigerweg. Net voorbij het viaduct met de N377 ligggen de kalkovens en de eerste horecagelegenheden van Dedemsvaart. Het eeerste stuk is zo afwisselend gras en bospad plus een aantal kilometers asfaltpad, hoewel langs rustige wegen.

In Noord-Stegeren wacht mijn eerste verrassing, het Bas Slatmanpad (de SWOS wintertocht op 26 maart 2013 liep er ook langs) om de weilanden, via een leuk bruggetje naar het buurtschap ‘t Bergje. In De Bijenberg kun je een kapel bekijken. Vervolgens een eind langs de Braambergersloot, waar het gras niet gemaaid en kleddernat is. Schoenen, sokken, voeten en eerste decimeters wandelbroek dus ook. In Drogteropslagen steek je de gelijknamige weg over, volg je het water nog tot de Linderdijk, een zandpad, naar het westen.
<set_tag=”opdeloopvoordereest”>
In het Linderveld weer even asfalt naar ‘t noorden, om bij de Johanneshoeve het bos in te duiken. Een vernuftig aangebrachte geocache met het lied over de moord op Mina Koes is er te vinden. Iets verderop wacht het natuurreservaat Het Zwarte Gat.

Op de Zuiderweg wijk ik van de Loop van de Reest route af. Het valt me vandaag overigens op hoe slecht gemarkeerd deze route is. Je kunt dit niet zonder wandelkaart of routebeschrijving alleen op paaltjes lopen. Vanaf de onverharde Zuiderweg steek ik de N48 over naar het buurtschap Schottershuizen om daar zigzaggend via camping De Bosrand en Wemmenhove in de zuidwestpunt van Zuidwolde uit te komen. Je vindt er bijvoorbeeld Tin-Art met sculpturen, een tingieterij en koffieschenkerij. Over het asfalt naar Drogt, om er door de korenvelden in het Bazuinerveld te komen. De gelijknamige Atelier heeft buiten al diverse sculpturen staan. Nog maar eens binnen kijken. Vandaar afwisselend asfalt, een schouwpad en nog een stukje asfaltweg om eens van een andere kant het natuurreservaat De Takkenhoogte te doorkruisen,

Via de Wildenberg, Rabbinge en Den Huizen over bospaden in het licht glooiende landschap rond de Reest kom je zo weer terug in Balkbrug. Dit keer laat ik de Haardennen en het Heuveltjesbos zitten, omdat ik beloofd heb 12.30u thuis te zijn. Dat lukt me precies en zonder me te haasten. Onderweg nog een ree gespot, veel hazen en konijnen. Ooievaars zijn hier intussen ‘normaal’. Wat blijft het Reestdal in alle jaargetijden toch mooi!