Mijn vergelijking van Spotify versus Rdio versus Deezer

Spotify gebruik ik al tijden, afwisselend premium en unlimited abonnement, waarbij mijn zoon meeliftte op mijn account. Zolang we niet beiden tegelijk willen luisteren, gaat dat prima. Spotify verknalde de afgelopen maand het plezier in de huiskamer door een vette bug in de loginprocedure van de Boxee app te laten zitten. Zodoende sinds 28 januari van de €9,99 terug op de €4,99 per maand. Nadeel: offline gebruik op Android telefoon van zoonlief of eigen BlackBerry zit er niet meer in.

T-Mobile probeerde me intussen te verleiden tot streaming mediadienst Deezer met een 14-dagen volledig gratis uitproberen versie. Catalogus vond ik minder uitgebreid voor mijn muzikale voorkeuren dan Spotify. Prijsstelling voor een volledige versie, inclusief mobiel beluisteren is ook €9,99 per maand. De Deezer app op BlackBerry PlayBook heeft nogal eens de neiging in plaats van het gekozen album halverwege een liedje zelf te besluiten met liedjes uit z’n featured items verder te gaan. Een turn-off voor je luisterplezier. Wel kun je de dienst 15 dagen lang gratis gebruiken op je tablet.

De van oorsprong Amerikaanse Rdio is sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar en biedt 6 maanden lang gratis uitproberen, aldus Tweakers. En dus 30 januari toegehapt voor zowel Johan als mij. Rdio heeft evenals Spotify een web- en desktopvariant + apps voor de mobiel en iPad. Je kunt je lokale muziekbibliotheken van iTunes en Windows Mediaspeler inlezen en matchen met de collectie van Rdio, om de gevonden liedjes dus ook elders te kunnen afspelen. Muziek kun je laten scrobblen naar Last.fm en natuurlijk is er Facebook en Twitter integratie als free publicity voor Rdio.

Helaas ook een rij broken promises:

  • bij het surfen op BlackBerry PlayBook (HTML5 browser) naar www.rdio.com is “Rdio biedt momenteel geen ondersteuning voor uw apparaat” de koude kermis om van thuis te komen.
  • veel liedjes uit mijn muziekbibliotheken zijn na matchen met Rdio in Nederland “Momenteel niet beschikbaar voor streaming van volledige versies in uw gebied.“Waarom?
  • en de mobiele app geeft geen 6 maanden, maar slechts 7 dagen gratis uitproberen. Daarna slechts 30 seconden samples (zo 2010!), en dus is de app alleen maar een teaser voor het unlimited abonnement.

2013-01-30 15.12.34

Vervolgens heb ik nog wat zitten proberen om afspeellijsten die ik in Spotify heb aangemaakt over te zetten naar Rdio. Ook dat is zonde van de tijd en energie. Het beste gaat het nog met Resp.in, maar zeker niet foutloos en vooral géén afspeellijsten die meer dan 10 nummers beslaan. Volgens eigen zeggen ondersteunt de dienst de conversie van maximaal 100 tracks in een afspeellijst. Mijn ervaring is, dat de webtoepassing Resp.in dan vastloopt.

Conclusie

Best wel kansloze uitdagers van Spotify die met solide apps en de afspeellijsten een krachtige positie heeft. En hecht je toch aan je eigen (bijzondere) muziek, leg dan gewoon een voorraadje mp3’s aan op je mobiel, tablet of cloud service. Opslagruimte is goedkoop. Uiteindelijk gaat het om het luisteren naar muziek, niet het tegen betaling bedienen van halfbakken computerprogramma’s.