Dag Leiden: Naturalis en Rijksmuseum voor Oudheden

Museumbezoek op verzoek van de kinderen gebeurt ook bij ons gezin niet elke dag. Een aanstaande spreekbeurt over farao Toetanchamon, de perikelen rondom bultrug Johannes / Johanna waren aanleiding een combinatie Naturalis en Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden te plannen voor vandaag. De auto konden we makkelijk en goedkoop (€5 voor een dagkaart) kwijt op het parkeerterrein van Naturalis aan de Darwinweg. Alternatief in het weekend is de parkeergarage van LUMC op de nabijgelegen Albinusdreef, een hoekje verderop. Het stadscentrum ligt dan aan de andere kant van het spoor op een kilometer lopen. Het regende behoorlijk vandaag, musea in plaats van pretparken dus om naartoe te trekken.

Naturalis

Biodiversiteit in een modern museum. Dat betekent niet met de handen op de rug bordjes lezen en schuivelen, maar met al je zintuigen bezig zijn. (Inter)actief dus, net als in NEMO, Corpus (zie verslag van ons bezoek), Instituut voor Beeld en Geluid (zie verslag van ons bezoek) en Aviodrome, om maar eens een paar vergelijkbare musea te noemen die (onze) kinderen aanspreken. Dat we er meteen om 10u waren had als groot voordeel vóór de drukte uit de verschillende afdelingen op de 6 niveaus in het gebouw te bekijken. Van de oerparade (tijdreizen door miljoenen jaren geologische en biologische ontwikkelingen), vulkanisme, luchtlagen en verwarming van de aarde, de vele opgezette dieren tot en met het spelen met je zintuigen, het op een iPad kunnen meehelpen aan het ontcijferen van handgeschreven etiketten bij onderzoeksobjecten, een schatkamer vol Apollovlinders of de laatste ontwikkelingen in de biotechnologie. Stier Herman was er, Johannes/Johanna de bultrug hebben we niet gezien, onze kinderen kunnen vlot motten schieten, dodo’s in elkaar zetten, muizen vangen of vliegen happen op computers. En met een doos edelstenen kun je leuke dingen doen. Kortom: we vermaakten ons prima.

Rijksmuseum voor Oudheden

Na een stop bij de McDonald’s op de Beestenmarkt was het Rijksmuseum voor Oudheden onze volgende bestemming. Vergeleken met het 2 weken geleden bezochte Bode-Museum en Altes Museum in Berlijn is ‘onze’ oudheidkundige verzameling bescheidener. Het nationale centrum voor archeologie met stukken uit het oude Egypte (sarcofagen, grafbeelden, dienaarbeelden, hiëroglyfen), het nabije-oosten (Nederlandse verzamelingen sieraden uit Irak), Griekenland en het Romeinse Rijk (godenbeelden, sculpturen van mensen, veel vaaswerk, aandacht voor herenliefde en Byzantijnse kunst), plus de Romeinse invloeden in wat nu Nederland heet met bijvoorbeeld een mijlpaal en opgravingen. Voor de kinderen was de speurtocht langs het Egypte van Hollywood met bijvoorbeeld filmfragmenten van Asterix & Obelix, Piet Pieraat, Donald Duck en Scooby Doo leuk. De mummiekisten van de Amon-priesters tentoonstelling werd samen met de Vaticaanse Musea en het Louvre opgezet en maakten indruk. De spreekbeurt heeft flink wat inspiratie gekregen. Het 2e bezoek na in 2006 samen met Klazien in onder meer dit museum geweest te zijn, zal vast nog eens een herhaling krijgen.