Cabaret met Pieter Derks – Van nature

Bij het verlaten van de In de lift voorstelling van cabaratier Silvester kreeg ik de flyer voor Van nature van Pieter Derks (1984) in de hand gedrukt. Ik had al een ticket gekocht in de voorverkoop, blijkbaar trok de teaser tekst in het theaterprogramma 2012-13 genoeg om juist Pieter in mijn theater-cocktailkwartet van de Voorveghter op te nemen. “Scherp met een glimlach, razend actueel en met prachtig geboetseerde liedjes. In zijn vierde programma gaat hij met rake blik en troostende woorden op zoek naar het natuurlijke in een gemaakte wereld. Wat is echt, en wat hebben wij erbij verzonnen? Met die vraag in het achterhoofd gaat het vooral over al het nieuws dat Pieter te pakken krijgt. Elke avond dus andere grappen en weer nieuwe verhalen,” aldus de wervende tekst.

Ja, twee geboetseerde liedjes halverwege en ter afsluiting van de voorstelling. Hij hoopte dat het publiek zou denken, dat hij de met plastic groen omhulde vleugel niet meer zou gaan gebruiken. En verder rond het thema ‘Van nature’ een bonte mix aan grappen en verhalen rond de plastic soup in de Grote Oceaan, de opvallend grote rol die mobieltjes in ons leven zijn gaan overnemen, de toenemende macht van bedrijven in plaats van de overheid, ruimtereizen, de Abdicatie van Koningin Beatrix en de kroning van Koning Willem-Alexander en een eigen kijk op de Valentijnsactie van Dierentuin Emmen om naast neushoorn Kusini ook een vrouwtje, Zahra te introduceren. Ook de gevatte omgang met rinkelende mobieltjes in de zaal, een plotsklaps vertrekkende mevrouw uit de theaterzaal. De hobbels in de tot erftoegangsweg heringerichte N34 tussen Ommen en Hardenberg, de aankoop van een oude camper uit de 70’s, van alles en nog wat. Zonder vloeken en schelden, een oversekste insteek en maar weinig grappen over of ten koste van minderheden. En op dat laatste onderwerp wel een sterk pleidooi voor de normale kinderen in de klas die tussen alle ‘rugzakjes’ in de knel komen en te weinig aandacht krijgen.

Pieter Derks is een cabaretier die ik nog wel eens wil zien en horen. Ik schijn ervoor (volgens Wikipedia, en dus is het waar) naar De Wereld Draait Door of BNN‘s Vier Zeven op Radio 1 te moeten afstemmen, allebei géén programma’s die mijn tijd krijgen.

About Henk-Jan van der Klis

Henk-Jan van der Klis is a project management professional, domain lead Transformation & Innovation at Capgemini Financial Services, trainer, seasoned editor, and blogger.