Bezoek aan Rijksmuseum en Van Gogh Museum Amsterdam na verbouwingen

Het Rijksmuseum wat langduriger (2004-2013) dan het Van Gogh Museum (2012-2013): beide bekende Amsterdamse musea moesten hun publiek de laatste tijd respectievelijk in de Philipsvleugel of de Hermitage bedienen. Met Klazien was ik tijdens de verbouwing in het Rijksmuseum geweest, maar het Van Gogh Museum hadden we nog geen van beiden ooit bezocht.

Afgelopen vrijdag als gezin weer eens afgereisd naar P+R Zeeburg (ons favoriete stekkie aan de rand van Amsterdam; parkeren + ov-kaart voor 24u voor 5 personen samen slechts €8) om per tram naar de binnenstad te gaan en de beide musea te bezoeken. Bewust vroeg om vóór openingstijd (9u) op het Museumplein te kunnen zijn.

Rijksmuseum

Vroeg in de rij aansluiten is géén weggegooide tijd. Kom je 1-2u later neemt de wachttijd alsmaar toe in de groeiende rij mensen. Heb je zoals wij een Museumkaart of een e-ticket kun je eenmaal binnen in het Rijksmuseum wel een fast lane nemen. Ook voor de garderobe kun je echter weer in de rij. Kinderen onder de 18 mogen weliswaar gratis naar binnen, maar hebben wel een ticket nodig. Deze kun je bij de snelkassa afhalen (na eerst in de rij gestaan te hebben). Natuurlijk zijn er hordes toeristen die de snelweg naar de Nachtwacht en het Melkmeisje willen nemen (ze hangen op de 2e etage). Je kunt ook op andere manieren de 80 zalen verkennen of een selectie maken. De verdeling is:

  • special collections op de begane grond
  • 1700-1900 op de eerste etage
  • 1600-1700 op de 2e etage
  • 1900-2000 op de 3e etage

De zalen zijn verder thematisch ingericht, dus kerkkunst bij elkaar, serviezen, sculpturen, oost-Indische taferelen, wandtapijten, kanonnen  zwaarden, munten, etc. op een boeiende wijze tentoongesteld. Lang niet alles staat achter glas. De opstelling brengt de kunst zo heel dicht bij de bezoeker. Banken in de meeste zalen geven gelegenheid er rustig voor te gaan zitten. De Slag bij Waterloo, portretten van Van Gogh, Rembrandt en helemaal boven de eigenlijk heel bescheiden bijdrage uit de 20e eeuw met Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, De Stijl, Karel Appel en een oud Fokker vliegtuig.

De hoeveelheid overweldigt, dat was vroeger ook zo. En met 3 opgroeiende kinderen die echt niet alles (nog / weer) interessant vinden, is het vooral voor Klazien en mij een prikkel binnenkort nog eens terug te komen en opnieuw in langzamer tempo een selectie te bekijken. Op tv was er de eerste dagen na de opening commentaar op de grijze muren, maar dat valt bij een rondgang best mee. Er zijn helder verlichte zalen, de 3e etage is sowieso in het wit, en de grote galerijen op de 2e etage hebben weer een heel ander karakter met glas en lood en boeiende plafonds. Vergeet ook niet een blik in de bibliotheek te werpen.

Van Gogh Museum

Qua wachtrij en omgang met tickets geldt bij het Van Gogh Museum hetzelfde als bij het Rijksmuseum. Zo tegen lunchtijd staat er een enorme rij mensen zonder tickets. Voor houders van een Museumkaart of e-tickets is er een ultrakorte rij aan de Paulus Potterstraat.

De rondgang hier gaat van beneden naar boven op chronologische volgorde van het decennium 1880-1890 waarin alle pentekeningen en schilderwerken zijn gemaakt. De Kurokawavleugel is tijdelijk gesloten. Wel kun je op de kelderetage een introductiefilm Oog in oog met Van Gogh van 20min bekijken over de woon- en verblijfplaatsen van Vincent van Gogh, zijn inspiraties, familiebanden, depressies en zelfmoord in 1890.

De rest van Van Gogh aan het werk voert langs bekende zelfportretten, Zonnebloemen, De slaapkamer en de Straat, maar ook de Oude wijngaard met boerin en Amandelbloesem. Het verbod om foto’s te maken wordt massaal overtreden, hoewel er wel op wordt toegezien. Triest is dan halverwege de uitleg over technische analyses van de schilderijen te lezen hoe schadelijk licht voor de 130+ jaar oude werken is.