Ben Tiggelaar & Joël Aerts – MBA in één dag

MBA in één dag geeft een frisse blik op de beste ideeën van de belangrijkste denkers en schrijvers uit de business literatuur van de afgelopen eeuw. Als bedrijfseconoom ben ik eind jaren ’80 gestart met bijvoorbeeld Structures in Fives van Henry Mintzberg en Management Accounting van Robert Kaplan. Tijdens en vooral na m’n doctoraal is daar wel een paar meter managementboeken bijgekomen. Ben Tiggelaar weet de krenten uit de pap te halen en al een aantal jaren aan duizenden (wannabe / should have been MBA‘s) in één dag aan de man te brengen. In 2012 verscheen het gelijknamige boek. Nee, aan het eind  van de 250 pagina’s geen bul of feestje, hoewel hopelijk één van herkenning of in elk geval inspiratie om de lessen in de praktijk te gaan brengen.

Het boek vat de kernboodschap samen in leesbare brokken, handige overzichten en tips om ermee aan de slag te gaan, afgewisseld met voorbeelden uit de consultancy praktijk of het gezin Tiggelaar. En waar het seminar nog een dag duurt, kost het lezen van het boek beduidend minder. Niettemin vind je rond het thema leiderschap de ideeën van Peter Drucker, Stephen Covey en Ken Blanchard, maar ook – beknopter – Warren Bennis, Robert Greenleaf, Jim Collins, Fred Luthans en David Maister. Natuurlijk verschillen accenten en begrippenkader, maar dat maakt het thema ook boeiend.

In het deel organisatie vind je klinkende namen als de al aangehaalde Henry Mintzberg, Tom Peters, Michael Hammer en Marcus Buckingham, plus andere inspirerende visies van Charles Handy, James Womack & Daniel Jones, Fred Luthans en Teresa Amabile.

Strategie wordt belicht door Michael Porter, Philip Kotler, Alexander Osterwalder met alternatieven van Seth Godin, Fred Reichheld, Clayton Christensen, Chan Kim & Renée Mauborgne, Everett Rogers, Gary Hamel & C.K. Prahalad, Michael Treacy & Fred Wiersema, Jim Collins en Henry Mintzberg.

En, belangrijk, de uitvoering met goede ideeën van Jim Collins, John Kotter, Robert Kaplan & David Norton en Eli Goldratt en kortere verkenningen van Rosabeth Moss Kanter, Robert Cialdini, David Allen en David Cooperrider.

Bij elk thema ontdekte ik zelf wel één of twee namen of concepten van wie ik nog niet eerder had gehoord, of juist het verhaal achter een concept, zoals Blue Ocean Strategy of het Business Model Canvas. Met nog een MBA in één minuut om de kern uit de kern te halen besluit het boek.

Aanvullend e-book Managers aan het woord

Na de bestelling op managementboek.nl kreeg ik als extra het aanvullende e-book Managers aan het woord. Interviews die Janine Bosma hield met Ben Verwaayen, Jonnie & Thérèse Boer (De Librije), omdenker Hans Marcel Becker en lingerie ontwerpster & ondernemer Marlies Dekkers. Openhartige interviews over de aanloop naar succes, missers en meevallers, waarden en in hoeverre managementliteratuur heeft bijgedragen of geïnspireerd. Van lingerie en telecom tot de Michelinsterren voor De Librije uit Zwolle of de groei van het thuiszorg alternatief Buurtzorg Nederland.

Over de auteurs

Dr. Ben Tiggelaar (geboren in 1969 in Oost-Groningen) is onafhankelijk onderzoeker, schrijver en trainer. Hij studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de Vrije Universiteit op een studie naar ‘gedragsgericht veranderen in organisaties‘. Zijn doel: mensen helpen hun dromen om te zetten in actie.
Ben Tiggelaar werkt vanuit eigen praktijkonderzoek, een plezierig gevoel voor entertainment en een gedegen achtergrond in bedrijfs- en gedragswetenschap. Hij verzorgt jaarlijks een aantal interne workshops en seminars. Doorgaans met grote groepen (vanaf 100 mensen tot soms meer dan 2.000 mensen). Tijdens die seminars wordt er geleerd, gelachen en hard gewerkt om dromen om te zetten in daden. Vaak al tijdens het seminar zelf!
Ben Tiggelaar is getrouwd met Ingrid. Samen hebben ze vier dochters: Maria, Isabelle, Emma en Bernice.

Joël Aerts is trainer en schrijver op het gebied van leiderschap en leiderschapsontwikkeling. Hij studeerde cum laude af in International Business and Management en heeft internationale leiderschapservaring opgedaan als manager bij een non-profit organisatie. Joël Aerts is momenteel bezig zijn eerste boek te schrijven. Naast zijn schrijfwerkzaamheden geeft hij regelmatig trainingen en lezingen.

Journaliste Janine Bosma, werkte onder meer voor De Zaak, BNR en Het Financieele Dagblad.