19e Drents Friese Woud wandelvierdaagse Diever – dag 4

Voor de vierde en laatste dag van de 19e Drents Friese Woud wandelvierdaagse in Diever stond ik deze zondagmorgen weer om 6u op. Even na zevenen, de wandelaars kwamen me vanaf de parkeerplaats aan het Dwarsdrift al tegemoet, zelf gestart aan de tocht die vandaag naar het noordoosten voerde. Diever uit, richting Dieverbrug, maar nog vóór de Drentse Hoofdvaart linksaf. Zigzaggend over de es en door het Drents-Friese Wold het landgoed ‘t Wildryck in, waar vakantiegangers nog in ruste waren, maar de eerste stempel- en rustpost al wel paraat. Na de banaan, appel en mandarijn vandaag – het is tenslotte zondagmorgen – een rol King pepermunt mee voor onderweg.

De bospaden vandaag bevallen goed. Na vijf kilometer is er midden in het bos een mobiele rust- en stempelpost ‘Alberta’ en opnieuw na grote stukken bos- en fietspaden is de zendmast Hoogersmilde in zicht, de top onzichtbaar door de laaghangende bewolking. Rust is er in hotel/restaurant Het Rietendak.

De 132 40km wandelaars maken vervolgens een extra lus, langs de Drentse Hoofdvaart, de kalkzandsteenfabriek van Calduran, de zandwinning, Het blauwe meer (en inderdaad, het water oogt lichtblauw door het aanwezige glauconiet en de diepte van het kunstmatige meer!) en de omringende bos- en heidevelden, zoals het Leggelderveld. Het laatste stuk terug naar Hoogersmilde gaat langs akkers en nog een extra ommetje langs de vaart om bij de volgende brug over te steken en weer uit te komen bij Het Rietendak.

Geen rust dus bij het 20km punt vandaag en je ziet mensen daar verschillend op reageren. Van zelf een pauze inlassen tot er echt even doorheen zitten. De 30km lopers gaan mee door de akkers achter de vaart het bos weer in richting Alberta, daarna afwisselend in het bos en langs de vaart om bij de hoofdingang van ‘t Wildryck bij de laatste rustplaats te komen. Met enkele 10km wandelaars die me tegemoet komen maak ik in het bos een praatje. De ‘mensvriendelijkheid’ in het noordoosten vallen deze Haarlemmer en Amsterdammer op, evenals het dankbaar mogen zijn om in zo’n mooie omgeving te wonen en te recreëren. Ik kan er alleen maar mee instemmen. We groeten elkaar hier standaard, niet alleen tijdens een lange-afstandswandeling.

Met de finish in zicht zie ik behoorlijk wat lopers stukken van het parcours afsnijden. De routebouwers hadden natuurlijk nog wat extra hoekjes in de route om en in Diever gelegd om aan de 40 kilometers te komen. En daar heeft niet iedereen nog energie voor of zin in. Een dweilorkest bij de ingang van ‘t Dingspilhuus en een roos voor elke wandelaar sluiten dit kwartet wandelingen af. Met 41km op de logger vandaag en 14.20u op de klok is het ook weer mooi geweest. Hoewel fris, toch 100% droog vandaag. Complimenten voor de organisatie, Stichting Sport Promotie Diever!