19e Drents Friese Woud wandelvierdaagse Diever – dag 3

De hele dag droog gewandeld, en dat is opnieuw erg lekker tijdens de 19e wandelvierdaagse in Diever. Ik geen foto genomen van het aantal deelnemers vandaag, maar vermoed, dat er de nodige extra wandelaars voor alleen de zaterdag zijn aangehaakt, ook op de 40km route.

De route leidde op de eerste etappe Diever uit en oostelijk rond richting Dieverbrug, om na de passage van de Drentse Hoofdvaart een stuk de Dwingelderdijk te volgen, om vervolgens naar het buurtschap Leggeloo te gaan, waar op de Bolderhoek een eerste rust- en stempelpost was ingericht.

Met wat bochten en slingers over afwisselende ondergrond vervolgens naar Dwingeloo, dat zich nog steeds voorbereidt op de komst van het koninklijk paar op dinsdag 28 mei a.s. Lantaarns dragen oranje kronen en een kleine siepel. De siepel op de kerktoren, hèt herkenningspunt van het Drentse dorp, is voorzien van een extra oranje schil. Op de Brink en elders worden tapijten gelegd, zijn de blauwe parkeerzones voorzien van een oranje lintje, hangen slingers en worden parkeerterreinen ingericht. Dwingelooranje dus.

Vanaf ‘het rustpunt restaurant ‘t Hof van Dwingeloo gaat de wandeltocht verder langs de akkers ten zuiden van het dorp naar de bosrand, langs bospub / pannenkoekenbakkerij de Boerdennen, camping de Olde Bârgen naar het buurtschap Lhee, waar een rust bij camping Zonnetij was ingericht. Eén missend onderschrift liet de 40km vervolgens verkeerd lopen. Na op een paar twijfelende wandelaars op de Heldiek gestuit te zijn, hebben we de routebeschrijving nagekeken. Eén van hen woont zelf in Diever, en vermoedt, dat deze route bij de 2e doorkomst hoort, en niet naar Spier leidt. Ik bel de organisatie, die het vermoeden bevestigt. We lopen met een inmiddels wat grotere groep zelf naar het informatiecentrum van Staatsbosbeheer bij Lheebroek, waar we de reguliere bepijling weer vinden en door kunnen. De al buiten het zicht verdwenen fanatieke FLAL leden die de twijfelaars uit Diever al kletsend zijn ingehaald, zonder controle, zullen ongetwijfeld gebaald hebben binnen de kortste keren alweer in Dwingeloo gestaan te hebben.

Door het Dwingelderveld, langs grazende schapen en bospercelen bereiken we het oriëntatiecentrum van Staatsbosbeheer bij Spier aan grote weg, dichtbij de A28 afslag Spier. Stempelen en rusten is verplaatst naar het Van der Valk hotel/restaurant verderop. Op het terras maar weer gerust.

Langs de noordzijde van de grote weg gaat de route terug door het glooiende stuk van het Dwingelderveld, inclusief trappen, een ommetje langs een meer, terug naar Lhee en het Zonnetij.

In Lhee na de rust nog diverse ommetjes door het buurtschap, waarmee alle boerderijen en huizen ook wel gezien zijn. Zo kun je ook kilometers maken 😉 Zigzaggend terug naar Dwingeloo voor een stop bij ‘t Hof van Dwingeloo. De wandelaars van de andere afstanden zijn er weer bij, hoewel het minder druk oogt dan gisteren.

Ook in Dwingeloo nog wat ommetjes in het noordoosten van het dorp, om langs de grote weg over betonpaden, het Keizerspad en wat klinkerpaden weer in de Bolderhoek van Leggeloo te belanden. Na de laatste mueslibol en wat drinken de laatste etappe, onder meer over het gras langs de Drentse Hoofdvaart, over het bedrijventerrein in Dieverbrug en met een flinke slinger ten zuidwesten van Diever terug naar het Dingspilhuus, waar gratis Aquarius wordt uitgedeeld en het startbewijs voor morgen afgehaald kan worden.