19e Drents Friese Woud wandelvierdaagse Diever – dag 2

Na een nachtrust van nog geen 3,5u na de late thuiskomst van het Jars of Clay concert in Haarlem (later vandaag een verslag) ben ik toch maar om 6u opgestaan om vroeg aan de start van de 2e dag van de Drents Friese Woud wandelvierdaagse in Diever te kunnen starten. Het had gevroren en dus mocht ik eerst de ruiten van de auto krabben. Ik heb nog getwijfeld of ik m’n handschoenen zou meenemen voor de wandeling, maar ik heb ze hoopvol thuisgelaten. Er wandelen vandaag meer mensen mee dan gisteren: 1146 (+72) totaal, waarvan 139 (+25) de 40km tocht.

Om 7.10u gestart aan de route die vandaag naar het zuidwesten voerde, langs de bollenvelden, korenakkers en essenlandschap voer een eerste rust bij Stoeterij De Potstal in het buurtschap Wittelte op 5,5km. De zon schijnt en dat loopt wel zo prettig. De route gaat verder en heeft in het Oosterzand weer een mobiele rust- en stempelpost. Zigzaggend gaan de wandelaars vervolgens via camping de Blauwe Haan naar Uffelte aan de Drentse Hoofdvaart, waar een stempel- en rustpost bij restaurant Frederikshaven is ingericht.

Afwisselend over asfalt, klinkerwegen en bospaden leidt de weg langs de golfclub Havelte en de mooie Protestantse Kerk aan de es naar de ‘parel van Drenthe’, Havelte. Ik rustte kort op de Brink voor eetcafé ‘t Knooppunt. Twee nog niet eerder bezochte plekken in en rond Havelte (ik wandel er regelmatig) zijn het Domineespaadje en het natuurreservaat Uffelter Binnenveld tussen Havelte en de vaart.

Vandaar gaat het net wat anders weer terug naar Diever, via de rustplaatsen Frederikshaven, Oosterzand en de Potstal. Het samen oplopen met wandelaars van de andere afstanden maakt het weer gezellig druk.

Een groep mannen heeft de smaak zó te pakken / of hebben het nodig om door te kunnen, dat ze het hele arsenaal marsliedjes, dat doorgaans kinderen tijdens de avondvierdaagse zingen, uit volle borst laten horen. Dat trekt weer bewoners uit hun huizen en boerderijen om de langstrekkende wandelaars te zien en begroeten.

Natuurlijk zijn ook mijn voeten op zo’n tweede dag gevoeliger dan gisteren en kost het doorzettingsvermogen zeker tussen de 20 en 25km rust om het tempo erin te houden. Het is geen wedstrijd en ieder loopt een eigen tempo. Je hoort het vandaag vaak om je heen, en het is ook zo. Zelf ben ik met 7u lopen klaar met de 39km en dat valt me alleszins mee.


Terugrijdend naar Dieverbrug en Dwingeloo zie ik de pijlen voor morgen hangen. Ook een mooie wandelomgeving!