19e Drents Friese Woud wandelvierdaagse Diever – dag 1

Op basis van de weersverwachting was er alle reden om deze dag juist niet te starten met een wandelvierdaagse. Gisteravond regenjas- en broek ingepakt met het idee deze urenlang te moeten gebruiken.

Vanochtend vroeg werd ik wakker met een aanhoudend geroffel op het dak.

Tot en met Dwingeloo behoorlijk zware regenval, maar in Diever zelf werd het droog. Om 7u was ik de eerste op het grote grasveld, aan de Dwarsdrift, dat als tijdelijke parkeerplaats was ingericht. In het Dingspilhuus was mijn inschrijving, ik vermoed één van de eerste die Diever Sportief vorig jaar na opening van de aanmeldingsprocedure voor de 19e Drents Friese Woud wandelvierdaagse in Diever heeft ontvangen, kwijt. Ach, met een nieuwe startkaart kun je ook aan de wandel. Al na 4,6km was op de Doldersummerweg in het bos een eerste mobiele rust- en stempelpost ingericht, waar naast stempels ook bananen werden uitgedeeld. De wandelroute voor vandaag leidt door de bossen en velden van het Nationaal Park Dwingelderveld naar Doldersum, waar bij restaurant Grenzeloos en zo (voorheen Jachtlust) weer een stempelpost was.

De stempels vullen de startkaart met kerk- en uitkijktorens, best grappig. Door het landgoed Bosschoord gaat het richting het koloniedorp Wilhelminaoord en Vledderveen, de woonplaats van Elly & Rikkert. De huisjes uit de tijd van de Maatschappij van Weldadigheid blijven intrigeren. Van Vledderveen gaat het met een ommetje naar Vledder zelf, waar de kerktoren in de steigers staat, de lokale markt slechts enkele kramen telt en voorbijgangers belangstellend vragen waar de wandelaars vandaan komen en hoe lang de loop duurt. De 40km wandelaars zijn dan op het verste punt, en dus gaat de route weer terug, om zij het met wat andere ommetjes door het bos, langs het water, maar vandaag toch vooral over onverharde wegen (lekker!) via Vledderveen , Doldersum en de Doldersummerweg weer naar Diever te gaan.

Vanaf de rust in Vledderveen zijn alle afstanden weer dicht bij elkaar en dan vallen de tempoverschillen weer op. Groeten met Fries, Vlaams, Brabants of Limburgs accent; jas die woonplaats Zoetermeer verraadt, de rugzakken vol Vierdaagse-vaantjes en zowaar een hond in een rugzak van een stel Belgen. In de bossen boven Diever kon je in 3km tijd Drents leren op informatieborden langs het pad. En waar de één het zichtbaar moeilijk heeft, zingt de ander nog maar eens een liedje of heeft nog een verhaal voor zijn/haar wandelmaatje. 1.074 wandelaars trokken er vandaag op uit, waarvan 104 de langste afstand liepen. Van mij mag het morgen weer droog zijn 😉