Verslag IPMA-NL Projectmanagement Parade 2013: Projectmanager met impact

Vandaag werd de jaarlijkse Projectmanagement Parade van IPMA-NL georganiseerd in het Nieuwegein Business Center. Thema was de Projectmanager met impact. Impact kan persoonlijk zijn, op duurzaamheid / omgeving slaan, maar ook op je team of je stakeholders. Voldoende mogelijkheden dus om 620 projectmanagers vanuit diverse invalshoeken te prikkelen en te inspireren. Soms traditioneel met slides en voordracht, soms letterlijk door in- en uit te blazen in een mondharmonica en op een ander moment in het weerzien van oud-collega’s. Met Migiel Gloudemans zat ik alweer vroeg in de trein om een Twitter fountain, vandaag met Anothertweetinthewall.com, te verzorgen op een enorm scherm in de Event Hall en de verslaggeving via @ipma_nl en #pmparade13 te doen en te volgen. Anders dan andere jaren participeerden veel verschillende tweeps spontaan, dus was er eigenlijk weinig inbreng of uitdaging van onze kant meer nodig. En dat gaf de gelegenheid zelf goed op te letten bij de sprekers en te leren.


Keynote spreker Ruud Koornstra, tot 2000 producent van bekende formats als Lingo, Villa Felderhof en Wie is de mol. Sindsdien MKB-ondernemer met Tendris, oprichter van Oxxio en de laatste jaren actief met zijn duurzame led-lampen via re.com. Als je wilt meepraten met clubs, moet je lid worden. Zo is Koornstra lid van 9 politieke partijen. Als duurzaamheid stopt bij duur, laat dan maar. Revoluties liggen voor het oprapen. Denk aan de macht die een web portal als booking.com heeft opgebouwd ten opzichte van hotelketens, of de Tata Nano en de Geely die tegenover gevestigde autoproducenten op de markt bewegen.


<set_tag=”pmparade13″>
Laura de Faber (Van Aetsveld) deed onderzoek naar effectieve interventies in diverse organisatieculturen. Met de controlling, connecting en actuating interventions werd live in de zaal geoefend door culturen als een familie, hiërarchie, markt of adhocratie uit te beelden en te ontdekken hoe je sterke kanten kunt versterken en schaduwzijden transparant kunt maken en hulp te schakelen om effectiever te worden.

Anderen deden elders inspiratie op:


https://twitter.com/Martijn_Maat/status/326651589773389825


Jervis Groeneveld (Business Harmonics) heeft 2 cv’s, een professioneel cv met namen van bedrijven en methoden, en een muzikaal cv met instrumenten, concertzalen en stijlen. In zijn huidige job en ook vanmiddag combineert hij de twee. Zoek samen met ruim 50 vakgenoten het lied van je project. Met 50 echte mondharmonica’s, meespelen en improviseren op You Gotta Move, zowel muzikaal als textueel.


Je kunt het ritme, timbre en samenspel zo langs je project houden. Is het somber, up-tempo, bluesy, traag of in een vast tempo. Een inspirerende metafoor in een geweldige setting, de Heerenkamer in het congrescentrum.

Er waren meer sessies, ik kon niet alles bezoeken. En dus wat indrukken van anderen tussendoor

Marene van den Enk en Roland Broekhuizen (Motion Consult) namen zo’n 60 mensen mee in een confrontatiesessie op basis van de stelling “Een goede projectmanager met impact zal nooit zijn zin doordrijven.” De praktische les: hoe integreer je verschillen? Door te stoppen op elkaar te reageren. Luister eerst, stel je oordeel uit, vraag door, schenk aandacht aan het tegengeluid en ziedaar, een gesprek of besluitvormingsproces loopt veel lekkerder.

Wijnand Duyvendak heeft is in en na zijn studententijd actief geweest in de Amsterdamse kraakbeweging van de jaren ’70 en ’80, werkte in de jaren ’90 bij Milieudefensie aan bijvoorbeeld het temmen van Schiphol bij de aanleg van de Polderbaan, zat voor GroenLinks van 2000-2008 in de 2e Kamer en is na het schrijven van een boek als campagneleider voor deze partij actief. Waardengedreven werken, jazeker. Voor Duyvendak zijn deze duurzaamheid, rechtvaardigheid en gelijkheid. Het is bijzonder in zelfbedachte projecten te kunnen werken. Het liefst zit hij direct op zijn kernwaarden te werken, is onzekerheid over de afloop van een project een prettige spanning en blijft het mensenwerk. Waardengedreven werken heeft ook risico’s. Door erin door te slaan, verlies je belangen uit het oog en merk je niet meer op hoe de omgeving kijkt en jou percipieert. Groupthink wordt dan een zwakte.

Theatermakers van Frisse Blik (Verkadefabriek) vermaakten het publiek tenslotte met improvisaties rond het kantoorleven met inbreng vanuit de zaal. Geslaagde dag en de positieve reacties op Twitter gedurende de dag geven aan, hoezeer dit evenement gewaardeerd wordt. Binnenkort komen de presentaties en “officiële” foto’s op www.projectmanagementparade.nl.