Schiller – Sonne Live (blu-ray)

schiller sonne live blurayTussen de tour najaar 2012 na de release van Sonne – ik bezocht het concert in Düsseldorf – heeft Christopher von Deylen alias Schiller via Twitter, Facebook en SoundCloud flink aan promotie gedaan voor de 140 minuten durende en met meer dan 20 camera’s vastlegede gig in O2 Berlin Sonne Live, die 22 maart 2013 uitkwam als dubbel CD, DVD, blu-ray en zelfs een on-demand online filmversie op Vimeo ($7.90).

http://www.youtube.com/watch?v=JtGPeeC6EOE&feature=youtu.be&a

De concertopname bevat maar liefst 27 tracks. Na het Willkommen in kraakhelder beeld dreunt Lichtermeer uit je spreakers. De baspartijen zijn te hard gemixt en komen vertraagd met de rest van de muziek mee. Jammer, want vanaf de volgende tracks is er niets aan de hand. Solaris (extra ten opzichte van het Düsseldorf concert), Kon-Tiki en Revelation tonen de professionaliteit in instrumentale stukken. De verschillende cameraposities, waaronder die boven het podium en van achter de hal voor een totaaloverzicht laten ook het knap geregisseerde lichtspel zien. Na het instrumentale Schiller, waarin ditmaal een stevige rol voor gitarist Andreas Binder is weggelegd komt Meredith Call met het vriendelijke, ambient The Silence. Het publiek klapt te vlug en dus gaat Call nog even door. Reach Out valt onder meer op door de rechtstandig op het publiek gerichte blauwe lichtzuilen. Drumsolo’s sieren Sommernacht en ook Berlin-Moskau schittert live. Anders dan de titel doet vermoeden, is Mitternacht niet pikkedonker, maar vergeven van de stroboscopen. Binder op lap guitar. Leidenschaft is hypnotiserend, echt eentje om ogen te sluiten en alleen te luisteren. Kate Havnevik is terug met Ghost en The Fire. De 2012 versie van Sehnsucht is in de 5.1 mix erg mooi, evenals het altijd het publiek in lichterlaaie zettende Glockenspiel. Terwijl het publiek nog even doorklapt, verschijnt Anggun met Always You. Dan volgt Einklang en Epic Shores, opnieuw met Meredith Call en een prachtversie van Heimathafen, hier niet als encore, maar eerder in de set. Intiem, net als in Düsseldorf zijn Schiller en Anggun in Blind. En onder de instrumentale versie van Playing With Madness. Om het publiek te trakteren op nog wat bekende nummers, zijn Nachtflug, Ein Schöner Tag en Ruhe bewaard. Reprise wordt op de achtergrond gedraaid, als de band buigend de ovaties in ontvangst neemt.

De DVD/blu-ray versie heeft als extra’s nog een behind the scenes van het concert en een Wall of Friends met een aftiteling van alle namen van Schiller’s vriend(inn)en, plus de videoclips van Solaris, Lichtermeer en de chill out versie van Sonne met Unheilig. Samen zo’n 179 minuten beeld en geluid in prima kwaliteit.