Rondje Enschede gewandeld

      12 Comments on Rondje Enschede gewandeld

Op zaterdag 20 april 2013 kwam ik op de wandelnetwerkpaaltjes bij het Twentse buurtschap Twekkelo de markeringen van het Rondje Enschede tegen. Dat heb ik thuis meteen nagekeken. De volledige 52km route, geschikt voor fietsers en wandelaars kan aan de kant van Boekelo en Glanerbrug worden ingekort of met aparte lussen of rondjes worden afgelegd. En aangezien ik zaterdag 27 april met het Kinderfeest Koninginnedag Balkbrug in de weer was, bleef er vandaag een vrije dag over. Ik had natuurlijk de abdicatie van Beatrix en inhuldiging van Willem-Alexander op tv kunnen gaan bekijken, maar het wandelen trok nog meer.

Vanochtend de auto geparkeerd bij het Toeristisch Overstappunt bij de Grolsch Veste / station Drienerlo en de route met de klok mee gelopen. Eerst de campus van de Universiteit Twente over. Ik was er nog nooit geweest. Met mijn eigen studietijd in Groningen, waar de opleidingsgebouwen verspreid over de stad, maar niet in een mooi groene campus te vinden zijn, is dit wel een inspirerende omgeving. De bekende verzonken kerktoren bij het Vrijhof heb ik nu met eigen ogen gezien en gefotografeerd. Wel missen een paar markeringspalen op de campus, dus het is wel handig een (route)kaart mee te hebben.

Via zorgboerderij De Viermarken, het waterwingebied bij Espelo gaat de route langs diverse buitenplaatsen als Brandemaat, Voortman Amelink, Stokhorst en Hooge Boekel, villawijken en landgoederen, essen en marken ten noorden van de stad. Bij de splitsing van de inkorting Glanerbrug besluit ik de extra kilometers aan de oostzijde van de stad toch mee te pikken. Open veld bij de grensplaats, gevolgd door het dwars door het dorp steken, door de tegen de landsgrens aan gebouwde wijken.

De route westwaarts gaat door een rustige Zuider Esmark met de Kersdijk, oude en nieuwe natuur. Verder rechts de woonwijken, links zonder geluidshinder de N35 naar de Duitse grens.

Pas bij Diekman Es loop je weer wat door de stadsrand, door Stroinkslanden-Zuid, langs de Brinkstraat de stad weer uit, rechts het voormalige terrein van het oude Diekman stadion, nu, net als opvallend veel andere plekken aan de rand van de stad nieuwe straten met ruime kavels en grote huizen. Via Holzik Stables en de zandpaden van het door Landschap Overijssel beheerde Smalenbroek kom je bij de Rietveldweg ten zuiden van de Wesselerbrink.

Als kind heb ik diverse malen bij m’n opa en oma in deze wijk gelogeerd. Nu loop je door nieuwe natuur met opnieuw kasten van nieuwbouwhuizen aan je linkerhand en de oudere wijk Helmerhoek aan de rechterzijde. De Usselerstroom passeer je een paar maal, verderop op de Usseler Es wordt een nieuwe boorput geslagen in de zoektocht naar zout. In Usselo, een klein en knus dorp is de markering even van slag. Zo groot is het ook niet, dus het viaduct over de N35 is snel gevonden. Dan wijkt de route die op de kaart is ingetekend af van de paaltjes ter plekke die je ten zuiden van de Rosinkweg parallel aan de N35 en Westerval laten lopen om bij de Geerdinkweg de Westerval te lapten passeren.

Het bedrijventerrein Marssteden is een kilometer afzien. Op deze rondgang om de stad wil je juist niet op zo’n terrein belanden. Via de Twekkelerbeekweg ben je ook zo weer buiten, bij Twekkelo, de Johanneskerk en de slingerende buitenweggetjes om tenslotte het Twentekanaal over te steken en weer bij de Grolsch Veste uit te komen.

Waar de combinatie mèt de Boekelo lus dus samen 52km is, is mijn variant vandaag (basis + extra lus Glanerbrug) 42,8km. Je kunt 95% van de route ook goed per fiets afleggen, maar dan is het zeker opletten geblazen op de paaltjes. Rondje Enschede is een route om te onthouden en over een paar jaar nog eens te lopen, bijvoorbeeld tegen de klok in.