RIP Google Reader (2005-2013); leve RSS!

google will not be availableSchrikken was het wel: het besluit van Google om per 1 juli 2013 de stekker uit onder meer Google Reader te trekken en het splash screen bij openen van de toepassing half maart. Sinds 2005 maakte ik dagelijks gebruik van de RSS feed lezer na eerder met RSSOwl en RSS feeds in Outlook gewerkt te hebben. De momenteel 109 abonnementen op RSS feeds rond nieuws, muziek, vacatures, projectmanagement, techniek en interessante weblogs zijn samen belangrijk voor mijn weblog en projecten. Afwisselend lees ik de feeds in de browser op laptop of desktop, op m’n BlackBerry smartphone of PlayBook. Toen het nog kon deelde ik items openbaar met lezers van mijn weblog.

Boos worden, met 99.999 anderen petitie tekenen, of gewoon een alternatief zoeken. Het bleek nog niet zo eenvoudig. Nee, tot 1 juli is er geen haast om direct na het bekend worden over te stappen. Mijn wensenlijst bestaat uit ondersteuning voor:

 • browser (Chrome, app mag, website ook goed);
 • eenvoudige opzet (RSS feed is bedoeld om uittreksels, text only, teasers van volledige artikelen makkelijk en lichtgewicht te kunnen publiceren). Een (web)toepassing die rond de feeds teveel toeters en bellen zet, leidt alleen maar af;
 • markeren berichten om later te lezen;
 • delen van artikelen naar Twitter/Facebook;
 • gebruik op PlayBook en in mindere mate BlackBerry, waarbij (lees)markeringen gesynchroniseerd worden;
 • gratis of maximaal enkele euro’s;
 • import van een OPML bestand met de huidige Google Reader abonnementen. Geen restrictie op aantal RSS feeds.
Afvallers
 • Google+ (Google+ is géén nieuwsbron; ik gebruik het platform amper);
 • Newsblur (alleen in betaalde versies zinvol, veel toeters en bellen, slechts 64 feed abonnementen);
 • Zite (wel iPhone/iPad, WP7, Android en trotse makers, dat ze in 6 uur een app hebben gemaakt, maar géén web interface of BlackBerry ondersteuning)
 • Prismatic: aangeraden via Twitter, maar wel weer heel andere UI. De applicatie richt zich net als News360.com op je interesses, niet je huidige abonnementen. Niet wat ik nu zoek.
 • Pulse: aardig, maar geen lijstweergave. Tegels zijn géén geschikte manier om nieuwsitems te lezen of koppen te snellen.

https://twitter.com/Prismatic/status/314775086190190593

Kanshebbers
 • Feedly (gratis, populaire importfunctie om gestrande Google Reader gebruikers te redden; Chrome app; Google Reader back-end wordt vervangen door Normandy; naast rich content met visuals ook condensed view met bijvoorbeeld alleen titels mogelijk). Géén ondersteuning op BlackBerry (PlayBook) en ook geen webpagina. Wel doordachte UI met mogelijkheden om items naar Pocket door te sluizen (of Delicious of Instapaper), te delen via Twitter of Facebook, kortom: zo lang ik m’n browser op laptop/desktop gebruik, is Feedly een aardige, maar ook irritatnte Google Reader opvolger. Visueel is er slecht op te merken welke groep nog ongelezen items heeft, ook gelezen items blijven in beeld. Saved for later items worden ook na verwijderen uit de lijst of verwijderen niet verwijderd!
 • Taptu (gratis, eerder een mix je nieuwsbronnen app, maar nu nadrukkelijk in beeld. Web, Nook, BlackBerry, iPhone/iPad, Android apps; delen van artikelen met Instapaper, Pocket, of via Facebook, Twitter, LinkedIN, cross-platform synchronisatie van feeds; door aanmelding met Google account zijn direct je Google Reader abonnementen beschikbaar, je moet ze wel als content in Taptu bekend maken)
 • NetVibes (ooit tegenhanger van dit jaar ook te staken iGoogle als persoonlijke startpagina; web-based, zowel op desktop/laptop als op (PlayBook) tablet). Ik heb sinds half maart ervaring met Netvibes. Reageren op de knop Markeer alles als gelezen doet de webapplicatie slecht. Nog slechter is het regelmatig vergeten welke items al lang gelezen zijn, en bij een volgende lezing bijvoorbeeld een dag later veel te veel berichten als ongelezen serveren.
 • The Old Reader: web-based, Pocket en Facebook integratie. No frills, gewoon lezen. Import van je Google leesvoer en gewoon doorgaan, alsof Google Reader nooit gestopt is. Servercapaciteit om de imports van OPMLs van ex-Google gebruikers is er onvoldoende. Bij aanmelding 20 maart stond ik in de wachtrij op #2895. Op 24 maart was de import nog steeds niet geklaard, en 27 maart nog steeds niet. Niet echt uitnodigend, dus mijn account weer verwijderd.
 • Tiny Tiny RSS (open-source web-based news feed (RSS/Atom) reader and aggregator die op je eigen webserver draait). De installatie- en configuratiehulp van Lifehacker.com was prima. In een kwartiertje was “mijn” RSS reader operationeel.
Leuk voor later
 • Digg, ooit bookmarking service, net als Delicious, bouwt aan een eigen RSS reader. En de makers luisteren goed naar wat aspirant-gebruikers in commentaren meegeven. Let op: dit wordt een onderdeel van Digg, geen losse applicatie.
 • WellRead, nu op invite only basis. Aan een Google Reader importfunctie wordt gewerkt. Verder integreert WellRead feeds uit nieuwsbronnen, social networks, etc. Ik heb een invite aangevraagd,, zinnig om alternatieven te testen.
 • Symbaloo, want zegt nu nog te werken aan tablet versie. BlackBerry (nog) niet ondersteund.
 • g2reader (beta nu in Engels, Tsjechisch, Slowaaks en Spaans)
Exporteren van je Google Reader abonnementen

Als je RSS-feeds volgt dan is het sowieso handig om je lijst met abonnementen te exporteren en in je nieuwe lezer te importeren. Google is je gewillig en biedt Takeout:

 1. Open Google Takeout voor Reader
 2. Klik op de knop Archief maken
 3. Klik op Download

In het zipbestand vind je ook weer je lijst met abonnementen terug, in het bestand subscriptions.xml. De overige informatie in het bestand zoals artikelen die je hebt gedeeld of een ster gaf.