Na Microsoft Office 2010 komt 2013 of 365?

Achterlopen bij de laatste Microsoft Office versie is eerder regel dan uitzondering. Doorgaans zonder merkbare schade, trouwens. Mijn werkgever biedt nog altijd Office 2007 op de laptop; mijn huidige opdrachtgever migreerde het afgelopen half jaar van 2003 naar 2010  (in combinatie met Windows XP naar Windows 7). Thuis hebben we Office 2010 licenties voor de kinderen en onze privé desktop pc.

Office 2013

Ook Office 2013 kun je op een traditionele manier als suite installeren op je pc. Afhankelijk van de programma’s die je nodigt hebt, kun je een versie kopen die dan op één pc te gebruiken is voor een prijs die van €139 tot €539 loopt. Waar aanvankelijk Microsoft de bedoeling had om de koppeling met één pc onveranderlijk te houden, heeft druk van het publiek ertoe geleid, dat toch support beschikbaar is om klanten na een hardware upgrade te helpen de Office 2013 licentie te migreren. Je kocht immers niet je computer bij Microsoft. Package deals bij de aanschaf van een nieuwe computer zijn er ook nog altijd. Zo kreeg je onlangs bij Mediamarkt €20 korting op de Office 2013 Thuisgebruik en studenten versie. Wil je Outlook gebruiken, zit je aan de Thuisgebruik en zelfstandigen versie voor €269 en wil je ook Access hebben, dan moet je al de duurste Office 2013 Professional voor €539 vast. Office werkt nadrukkelijk samen met SkyDrive en je Outlook.com account en heeft een op Windows 8 gebaseerde look and feel. Menu-items in hoofdletters weergeven vind ik één van de onbegrijpelijke keuzes. Visio en Project blijven apart verkochte pakketten. Hieronder een uitgebreide bespreking.

Er is ondersteuning en integratie met Open Office XML, PDF (lezen en bewerken), maar ook:

  • mobile devices (denk aan Windows Phone)
  • social networks en content, zoals Twitter, Facebook, Flickr, Yammer en LinkedIN. Niet alleen in de social connector sfeer, zoals in 2007/2010 is geprobeerd van de grond te krijgen, maar bijvoorbeeld als afbeeldingenbibliotheek in Word of PowerPoint.
Microsoft Office 365

Microsoft biedt ook een alternatief: Office 365 Home Premium. Office as a service, kortom web-based versies van je Office programma’s. Niet alle 1001 functies uit de fat client, maar toch meer dan voldoende om je documenten te bewerken, contacten- en agendabeheer te doen. Integratie met SkyDrive en je Outlook.com account is onvermijdelijk, net als Google Docs en Google Drive nu eenmaal aan je Google account vastzitten. Op SkyDrive krijg je 20GB extra opslagruimte en integratie met Skype is ook verzorgd. Office 365 heeft wel Outlook, Publisher en Access. Visio en Project blijven apart verkochte pakketten.

Er wordt wel degelijk data weggeschreven op een lokale computer. Je Office 365 abonnement is namelijk op maximaal 5 pc’s in te zetten. Je betaalt €99 per jaar voor deze web suite. Updates op het pakket worden direct aangeboden, niet in de maandelijkse Windows update ronde.

Uitproberen kan 30 dagen gratis met de Office 365 Home Premium versie.

Slim voor ouders van scholieren, studenten en docenten

Al jarenlang biedt Slim Office licenties aan met korting voor ouders van scholieren, studenten en docenten. Ook hier is de de migratie naar een jaarlijks abonnement in plaats van een licentie voor de volledige studietijd te zien. Voor Office 2013 en Office 365 vind je online de prijzen en voorwaarden.

Overstappen?

In de bekeken demo’s en productinformatie heb ik nog niets gezien, dat me het gevoel geeft wat te missen. Jij wel?