Kinderfeest Koninginnedag Balkbrug 2013

Waar Hanneke, Corien, Rita en ik als ‘werkgroep Koninginnedag’ de afgelopen jaren doorgaans op 30 april – alleen 29 april als Koninginnedag op een zondag viel – het kinderfeest in Balkbrug organiseerden, werden we net als veel oranjeverenigingen elders in het land 28 januari verrast door de aankondiging van de abdicatie van Koningin Beatrix en de inhuldiging van Willem-Alexander tot Koning op 30 april. Houd je dan tijdens de televisie uitzending van de abdicatie een kinderfeest op de speelweide van het Heuveltjesbosbad, of niet?

We kozen ervoor het feest te verplaatsen naar 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander en vanaf 2014 Koningsdag, zij het dat 27 april 2014 op een zondag valt en we dan dus op zaterdag 26 april Koningsdag zullen vieren.

Ten opzichte van 30 april volgens de statistieken al gauw enkele graden frisser. In vergelijking tot het midden van de week, waar kort de 20 graden werd gepasseerd, was het met zo’n 10 graden niet echt aangenaam.


Was het zoeken naar vrijwilligers dit jaar geen pretje, toch hadden we er daags voor het feest weer 18 gevonden, precies genoeg.


Medewerking van de plaatselijke ondernemers, verenigingen en stichtingen was er juist wel heel veel. Van tientallen gratis ter beschikking gestelde prijzen voor een rad van avontuur, bootcamp en streetdance van Helios Sport & Wellness tot flexibiliteit bij attractieverhuurder Schroër uit Hardenberg en natuurlijk Gradus Hagel en zijn team van het Heuveltjesbosbad. Het zwembad ging traditiegetrouw de laatste zaterdag van april open, een feestje vooraf is dan nooit weg. Met een vrijmarkt, diverse spellen, terras en wethouder Douwe Prinsse van de gemeente Hardenberg.

En ja, er waren ook voetbal- en andere sportwedstrijden, ook de maandelijkse vlooienmarkt in onze uitwijklocatie Manege De Diamanthal aan de Hoogeveensweg en K(r)oningsdag in de Vinkenbuurt. In Ommen heeft de Oranjevereniging de activiteiten verspreid over het hele (lange) weekend. Vooraf zo’n 100 opgaven van kinderen in de leeftijd peuterspeelzaal t/m groep 8 basisschool.

De zolder is 363 dagen per jaar de bewaarplaats van slingers, hoeden, roerstaafjes, schmink, afzetlint en nog veel meer spullen die we gebruiken op locatie. Vrijdagavond hebben we de attracties opgehaald, stroompunten aangelegd en het terras opgezet om zaterdagmorgen de rest te kunnen invullen met de vrijwilligers.


Het bleef gelukkig de hele ochtend droog. Onder het oranje t-shirt maar een coltrui 😉 De vrijmarkt trok zo’n 20 verkopers, een jongen verdiende geld met gitaarspelen. Patrick van Helios kreeg het voor elkaar jongens en meiden te activeren voor boot camp spellen als touwtrekken, opdrukken en touwtje springen. De meiden van Helios verzorgden tweemaal drie liedjes streetdance demonstratie voor groot publiek. Vanwege een misverstand was er geen muziekinstallatie meegekomen met Helios, dus heeft mijn audiosysteem in de auto dienstgedaan als vervanger. Portieren open en knallen maar met Moordgriet, Crazy Love en L.O.V.E.!

Een slingerbal en springkussen attractie, een metersgrote versie van Twister, versgebakken hamburgers en natuurlijk de door meester Henk Jentink aangeprezen rondes van het rad van avontuur. Hieronder de fotoimpressie van het feest vandaag:

Vele handen maken licht werk

En heb je ideeën voor 2014? Laat het weten. Begin juni evalueren we en maken we plannen voor het volgende jaar. Uit ervaring weten we dat dit een creatieve meeting met al heel snel de contouren voor een volgend geslaagd kinderfeest is. Wil je onze werkgroep komen versterken: ook dan welkom!