Een wandeling rondom de Veluwe vanaf ‘t Harde plus Groene Wissel Wezep

Vandaag stonden de laatste etappes van de wandeling rondom de Veluwe van ‘t Harde naar Hattem op m’n programma. Eerst wilde ik ‘uitlopen’ naar station Zwolle, broedde gisteren nog op mogelijkheden langs de noordwestzijde van het  Artillerie Schietkamp (ASK) tussen ‘t Harde en Wezep te wandelen. Het stuk van de carpoolplaats aan de A50 terug naar parkeerplaats De Bleek in Hattem had ik bij de eerste etappes op 24 december 2012 ook al extra gedaan; de Trijsselberg en Molencaten bij Hattem ken ik intussen na diverse wandelingen bijna uit m’n hoofd. En dus werd het de de Groene Wissel over de Wezepse Heide en Landgoed Petrea als extraatje vandaag.

Etappe 19 ‘t Harde – Oldhorst (11km)

Vanochtend de auto geparkeerd bij station Wezep, de trein naar ‘t Harde genomen om daar de rondwandeling weer op te pikken, waar ik 1 april 2013 geëindigd was. Het traject loopt voor grote delen gelijk op met het Westerborkpad, langs de Zwaluwenberg, de Bovendwarsweg en de Veenweg met uitzicht op de Veluwe naar Mullegen naar Landgoed ‘t Loo. Even verder ligt de Fantasietuin ‘t Loo met follies. Helaas ook het hele stuk het geraas van het verkeer over de snelweg. De etappe eindigt bij landgoed Vollenhof en Oldhorst.

Etappe 20 Oldhorst – station Wezep (7 km)

Via betonnen fietspaden kom je bij IJsselvliedt, tegenwoordig een bijzonder vakantiehotel met de duiventil in een weiland langs de A28. De bossages en waterpartijen trokken me om nog even verder te lopen met de gedachte wat foto’s te maken en op de Zuiderzeestraatweg uit te komen.

De Zuiderzeestraatweg en de Stationsweg volgend kom je bij station Wezep uit.

Groene Wissel Wezep (14 km)

Op wandelzoekpagina.nl kun je de routebeschrijving en desgewenst gps track en wandelkaart afdrukken. Start en finish is bij station Wezep. Ook hier zie je het eerste stuk over de Wezepse Heide bekende markeringen van het Westerborkpad.

Aan de noordwestkant kom je uit op de Keizersweg die naar de al genoemde carpoolplaats aan de A50 leidt. Daar rechtsaf, langs vakantiepark De Leemkule het Landgoed Petrea in. De op de routebeschrijving beloofde rode markering om verder naar het oosten te steken, is er in werkelijkheid niet. Aangezien een aarden wal De Leemcule tegenwoordig aan je zicht onttrekt (en vakantiegangers het lawaai van het verkeer op de A50 spaart), trok ik een heel eind zuidelijker maar eens de meegebrachte topografische kaart om zelf een alternatief vervolg uit te stippelen.

Anders dan de Groene Wissel besluit ik het huis, waarnaar het landgoed Petrea genoemd is, aan te doen. Het blijkt geen kasteel of havezate, maar een woonboerderij. Zigzaggend weer terug, onderweg menig wandelaar en fietser groetend naar de Leemculeweg om de A50 over te steken en via de Oude Wapenveldse Weg terug te wandelen naar Wezep.