Bondswandeling 1916 door Overijssel: van Goor naar Enschede

In 2011 reconstrueerde ANWB Toeractief een Bondswandeling Te voet van Zwolle naar Oldenzaal uit 1916.

“De geheele route van dezen Bondswandelweg loopt door Overijssel en zou dan ook de Overijsselsche Wandelweg kunnen genoemd worden; aanvangende bij de hoofdstad der provincie, nadert hij zeer dicht onze oostelijke grenzen.”

Vandaag heb ik het stuk van Goor naar Enschede gelopen.

Etappe 6 Goor – Delden (17 km)

Vanochtend de auto op de P+R bij station Goor gezet om de etappe van Diepenheim naar Delden vanaf hier op te pikken.

Diepenheim en de bijbehorende kastelen en havezaten ga ik in de zomer verder verkennen op het Reggepad. Vandaag leidt de route via Eternit naar het Twentekanaal, waarlangs de eerste kilometers het genieten is van de lentezon en het water aan de rechterzijde. Waar de zijtak naar Almelo naar links gaat, volgt het graspad de oever om bij de Tanninkbrug zelf de oversteek te maken. Aan de overzijde nog een klein eindje langs het kanaal tot aan de Cottwicherbrug, om dan af te buigen naar de Pannenkoekerie In den Markerigter. Over de verkeersweg wacht een stenen bank voor een boerderij voor de eerste rust.

Door langs de Kappelhofweg, langs De Kroeze Danne, juist deze week kwamen de Noorse Broeders die er voorheen hun conferentieoord hadden en de voormalige eigenaar van De Bron (nu hotel Mooirivier in Oudleusen) die De Kroeze Danne heeft overgenomen, ter sprake bij diverse gelegenheden.

Zigzaggend kom je bij de Deldener Es die rondgetrokken wordt. Huis Wanink staat te koop (wel met erfpacht). Aan de overzijde de Noordmolen, een watermolen die in 1917 gerenoveerd is. Benieuwd hoe de bondswandelaars een kleine eeuw geleden de molen hebben aangetroffen. Het was alweer zo’n 10 jaar geleden dat we met het gezin gewandeld hadden rond Kasteel Twickel. Nu op een zaterdagmorgen is het op een enkele jogger na uitgestorven. Wel fotogeniek! Zowel het Overijsselse Havezatenpad als het Marskramerpad komen hier ook langs. De markeringen van het Marskramerpad vind je eerder op de route ook langs het Twentekanaal.

Aan de andere zijde van het landgoed wacht Stad Delden. Vriendelijk centrum met een mooie oude kerk, marktplein en zoutmuseum. Bij het station Delden eindigt de etappe.


Etappe 6 Delden – Enschede (21km)

Na de gebruikelijke versterkende middelen (krentenbol, halve liter drinken, fruit) vervolg ik de weg langs het station om bij de Hengelosestraat Delden te verlaten. Eerst gaat de weg wat langs de saaie en drukke N346 om dan voorbij zagerij Twickel naar rechts af te buigen richting het Twentekanaal. De originele bondswandeling ging hier rechtdoor. Sinds 1936 ligt het Twentekanaal in de weg, en dus voert de 2011 versie van de route langs het kanaal weer helemaal terug naar Delden om daar de brug over het kanaal te nemen en aan de overzijde door het bos naar het buurtschap Oele te gaan. Bij de Oeler watermolen, pal aan de snelweg A35 met het Munsterhuis en de McDonald’s aan de overzijde pauzeer ik weer.

Kasseien, graspaden, zandpaden, stukken asfalt, het is van alles en nog wat vandaag. Vanaf de molen over het Esmanvoetpad de drukke Haaksbergerstraat over om behoorlijk wat asfalt mee te pakken langs de Bellersweg-Beldershoekweg. Hof te Boekelo, waarschijnlijk een eeuw geleden een lommerrijke bomenlaan zal dat over een eeuw ook weer zijn. Nu zijn de oude bomen gekapt, jonge aanplant aan weerszijde en worden de statige boerderijen verbouwd. Indrukwekkend is het anno 2013 niet. Wie Boekelo zegt, zegt ook houten zoutkoepels of -huisjes langs de wegen. Ze zijn stuk voor stuk voorzien van strenge verboden om ze vooral niet binnen te gaan. Het begint ook te stinken naar vuilnis. Aan de overzijde van de A35 wacht de enorme vuilnisbelt van afvalverwerker Twence. Met de provincie Overijssel worden deΒ beken van de Boeldershoek hersteld. Een vergelijkbare actie die in Wijster bij de VAM berg te zien is. “Nieuwe natuur” direct naast het bewijs van onze milieuvervuiling. De bewandelbare oevers van de beek ogen hagelnieuw. Het zandpad leidt naar erve Haimer, het buurtschap Twekkelo met de karakteristieke Johanneskerk. Het Rondje Enschede loopt hier ook. Via de burgemeester Stroink straat (de man heeft er een enorme stenen bank staan) kom je (alweer) bij het Twentekanaal. Aan de overzijde is de Grolsch Veste al goed zichtbaar. Via de IJsbaan Twente, het Go Planet Parc (bowlen, bioscoop, indoor vermaak, restaurants en expo) eindigt de wandeling bij het station Enschede Drienerlo naast het voetbalstadion van FC Twente.

38,5km wandeling door een mooi stuk Twente. Met NS en Syntus ben je in 20 minuten weer terug in Goor, da’s ook wel lekker.