Ayad Akhtar – De hemelverdiener

De hemelverdienerIn De hemelverdiener (American Dervish) vind je een boeiende mix van een ontwikkelingsroman en (inter)religieuze spanningen. Voor de nog jonge Hayat Shah is het leven als zoon van Pakistaanse ouders in Amerika een ontdekkingsreis. Wat is zijn plek in de wereld, en welke plek heeft de Islam daarin? En hoe gaan gelovigen om met Allah, met hun huwelijkspartner en -trouw? Mina, een goede vriendin van zijn moeder ontvlucht Pakistan en komt tijdelijk in het gezin van Hayats ouders wonen. Zij brengt hem in aanraking met de Koran. Vader moet er niets van hem en verbrandt de Koran zelfs in de achtertuin. Met een Engelse Koranvertaling memoriseert Hayat zelf soera’s en verricht vijfmaal daags zijn gebeden, terwijl zijn leeftijdsgenoten ravotten en seksueel ontwaken. Eenmaal heeft Hayat Mina naakt gezien en dat laat een blijvende indruk en schaamte achter. Hoe vader omgaat met moeder en zich inlaat met allerhande andere vrouwen, andere familieleden in het huwelijksbootje stappen en er weer uit vertrekken, leidt tot verdere afzondering. De vroeg benadrukte verschillen met joden en christenen (kaffers met wie je niet omgaat) keren aan het slot terug, wanneer zowel vriend Nathan als Hayat zelf een joodse partner hebben gevonden. Gaat het om de vorm? Religie of hoe je dagelijks met elkaar omgaat? Wie verdient waarom een plek in de hemel. Een debuutroman om met aandacht te lezen.

Over de auteur

Ayad Akhtar (1970) is in Amerika geboren als kind van Pakistaanse ouders. Hij volgde de een opleiding tot acteur en regisseur. Sinds 1999 woont Akhtar in New York, waar hij naast zijn acteerwerk ook schrijft en regisseert. Hij won diverse onderscheidingen voor zijn documentaires en theaterstukken. De hemelverdiener is zijn eerste roman, die nog voor verschijning aan vele internationale uitgevers werd verkocht.