Wandelen op het Monnikenspoor tussen Varsen en Haerst

Aanvankelijk had ik voor vandaag een rondje Westerwolde, 40km wandelen vanuit Vlagtwedde in de agenda staan. Met oog op de IJsselloop morgen (10km hardlopen in Deventer) is een tijdig herstel van eventueel wat stramme spieren ook wel aardig. De omgeving ga ik 28-29 september wandelend verkennen tijdens de Tocht om de Noord. Maar ja, het wandelvirus is hardnekkig. Klazien bood dinsdag aan me vandaag anders wel naar een startlocatie in de buurt weg te brengen en ‘s middags bij de finish weer op te pikken. Dat gaf weer mogelijkheden voor andere routes. Uit de Toeractief voorraad heb ik het routeboekje van maart 2007 gepakt en rond de etappes van Het Monnikenspoor (6 dagetappes in het spoor van broeder Barthelomeus) een 38km route samengesteld.

Etappe Varsen – Dalfsen (8km)

Startpunt vanochtend vakantiepark Calluna op de kruising van de Stouweweg en de N340 tussen Ommen en Oudleusen. Vanuit Balkbrug binnendoor snel te bereiken. Ik was in december 2011 vanuit Balkbrug over De Woest zo naar Varsen gewandeld om via Witharen naar Balkbrug terug te wandelen.


Vandaag pak ik de route van het Vechtdalpad door de uiterwaarden en oude oeverwallen en rivierarmen van de Overijsselse Vecht. Langs Mooirivier (waar ik in de tijd dat het De Bron heette diverse malen ben geweest op de Christian Artists Seminars). Over de Oudleusener Esch, waar op de kruising met de Frankenweg vanaf 17 januari j.l. de nieuwe uitkijktoren Vechtdal geopend is. Dan alsmaar de Vecht volgend naar het centrum van Dalfsen. Op de Vechtdijk kun je luisteren bij een Vechtdal Verhalenpunt over witte wieven, spannend!


Vanuit Dalfsen werd vandaag ook weer de Bos- en Weidetocht georganiseerd, maar de start om 9u (2u nadat het al licht is) was me “veel” te laat.

Etappe Dalfsen – Zwolle centrum (17km)

Monnikenspoor 5 van Dalfsen naar Zwolle, in het routeboekje 18,5km, start bij NS Station Dalfsen aan de Stationsweg 4, ten zuiden van de Vecht. Er is een Toeristisch Overstappunt met ruime gratis parkeergelegenheid. Ik pak het spoor op bij de Blauwe bogenbrug over de Vecht.


Waar je op de zuidoever van de Vecht Kasteel Vilsteren en Kasteel Rechteren vindt, staan hier onderweg de havezaten De Leemkule en Ruitenborgh. Bij het buurtschap Broekhuizen ga je de schutsluis en Stuw Vechterweerd over. Hier werd in september 2004 de uit Nordhorn ontsnapte zeehond Hannes teruggevonden. Bij de Maatgravenweg kruis je de spoorlijn Zwolle-Meppel De Vecht laat je achter je om via Berkum Zwolle binnen te trekken. Ik pauzeer even bij de sluis Het Nieuwe Verlaat, waar ook een Verhalenpunt staat.


Via het Roodhuizerpad de Ceintuurbaan op. Normaal is het hier superdruk met auto’s over 2×3 rijbanen. Vandaag is de weg in beide richtingen afgesloten, dus kan ik ontspannen foto’s van de weg maken. Door Wipstrik en langs het Almelose Pad en Park De Wezenlanden met de vele woonboten, de grachtengordel om de oude binnenstad om bij de Burgemeester Roelenweg uit te komen. Het viaduct is voorzien van graffiti rond de diverse bruggen van Zwolle.

Etappe Zwolle centrum – Haerst (14km)

Monnikenspoor 6 gaat van Zwolle naar Hasselt. Het eerste stuk is voor mij nieuw, het centrum via de Industrieweg aan de overzijde van de Blaloweg verlaten langs het Deltion College, de Klooienberglaan en de Holtenbroekerdijk. De oude wijk Holtenbroek verjongd met nieuwbouw, de Vinexwijk Stadshagen aan de overzijde van het Zwarte Water. De Twistvlietbrug en Mastenbroekerbrug blijven links van je.


Na Het Westerveldse Bos en de Noorderkolk die ik op het Hanzestedenpad op de route Kampen-Hasselt-Zwolle vanaf de andere kant heb bewonderd, kom je in het buurtschap Langenholte. Een jaar geleden liep ik vanuit de Aa-landen hier ook een stuk op het Geert Grootepad: je waant je zover van de grote stad. Wat een rust! Slechts een aantal wandelaars, fietsers  en joggers kruisen hier je pad.

Van 1 mei t/m 30 september is de voetveer over de Vecht beschikbaar om bij Haerst te komen. Het is nog april, en dus rest niet anders dan door te lopen richting De Agnietenberg, de gedenksteen van Thomas van Kempen bij begraafplaats Bergklooster om bij de oude vestiging van Van der Valk aan de Kranenburgerweg weer in de bewoonde wereld te komen.


Van der Valk bouwt grofweg een kilometer noordoostelijk voorbij de afslag Ommen op de A28 een nieuw hotel. Ik stop bij de carpoolplaats aan de Ordelseweg, waar Klazien me even later weer komt oppikken.


De voeten zijn maanden winterwandelschoenen gewend en moesten duidelijk wennen aan de zomerschoenen. Thuis dus lekker op blootvoets verder 😉