Spoken – Illusion

      2 Comments on Spoken – Illusion

Spoken IllusionSpoken, dat sinds 2011 bestaat uit Matt Baird (zang), Oliver Crumpton (drums), Jesse McDermott (gitaar) en Ryan Pei (bas), heeft sinds de oprichting in 1996 al 6 hardcore/rock albums bij Tooth & Nail en Metro 1 Records uitgebracht. Na een overstap naar eOne Music is er nu Illusion, dat met name vocaal een stap vooruit zet. Jasen Rauch, RED’s belangrijkse componist produceerde het album. Vanaf Stand Alone tot de als laatste geprogrammeerde titeltrack zet de ritmesectie stevig aan, en knallen de screams uit je speakers. “I stand alone before the fire / A past that’s been chasing me / and so I face the flame now / I’m screaming out / I beg you to hear my voice / But I stand alone.” Net als Beneath the Surface en Don’t Go klokt deze onder de 3 minuten. Laatstgenoemde heeft al meer harmonie en ingehouden gitaarpartijen op zak. Through It All benadrukt, dat mensen ondanks verzoekingen kunnen overwinnen. Melodieus, prima voor een rockstation, evenals de hardrocksong in meezing- en zwaaiformaat More Than You Now. Synth loops introduceren Remember That Day, ver weg van Matt Baird’s screams in de eerste helft van Illusion. De passie is er niet minder om: “Tell me what can I say / To show you love / And life is a treasure / I get from above“. Shadow over Me is vlot, maar open geproduceerd. Screams zijn er weer in het ruige Accuser, waarna de commerciële rock weer loert in Take Everything en Tonight en Calm the Storm. De titeltrack werd een jaar geleden al aan het publiek gepresenteerd.  Volgens de band is Illusion, “an exercise in aggression and calculated fragility.” Met die kwalificatie kan ik wel instemmen.