Jolande van Baardewijk & Jan Andries de Boer – Quest for U2 – op zoek naar de diepere sporen van U2 in Nederland

quest for u2 omslagIn de jaren ’80 wist Youth for Christ‘s jongerenblad Aktie het al: U2 waren 4 evangelische jongens op een missie. Later kwam er de nuance, dat Adam Clayton het buitenbeentje was, maar storten diverse schrijvers en recensenten zich op het zichtbaar maken van de spirituele wortels van de Ierse rockband. In mijn boekenkast staan bijvoorbeeld U2 Into the Heartthe stories behind every song van Niall Stokes (1996) en Walk On – The Spiritual Journey of U2 van Steve Stockman (2001). In 2005 las ik Bono: in conversation with Michka Assayas. Bono‘s houding ten opzichte van religie en christen zijn is al decennia klip en klaar. En toch voor veel luisteraars is er een kloof tussen een boodschap die er dik bovenop ligt en niet willen ‘pakken’ ervan. Muziek voorop en dat was ook de scheiding die Jan Andries de Boer in zijn jonge jaren maakte in zijn verkenning van 70’s bandjes, later in een scriptie Jongeren, pop en godsdienst over religieuze thema’s en symbolen in de gewone pop en de antenne daarvoor van een groep jongeren.

Bono zelf is de laatste jaren naast U2 vooral in het nieuws met zijn (f)activistische rol bij armoedebestrijiding, een voorbeeld van handen en voeten geven aan zijn geloof. De liedjes van U2 op tientallen plaatsen getuigen van lof voor God, het najagen van de Geest, de kracht van goddelijk geïnspireerde liefde, de aanvallen van de duivel en de belangrijkste lessen van Jezus Christus, Jan Andries de Boer, predikant in de PKN en al jaren bezig met rockdiensten met muziek van U2 en Bløf. 16 juli 2005 trad U2 op in de Amsterdam ArenA, de start van wat de U2 diensten zijn geworden, eerst ‘alleen’, daarna met de coverbands U2NL, later met U2two. Andries rondde zijn zoektocht naar de sporen van U2 in Nederland af met een documentaire Quest for U2 en een gelijknamig boek.

In het boek vertelt Andries over de ontdekkingstocht, deelt hij de liturgieën van de U2 diensten CoeXisT, God-shaped Hole en Vision over Visibility, het stappen zetten in op gevoel vrij bij de muziek te bewegen en aandacht van zowel de plaatselijke kerken in Waalwijk, Apeldoorn en Vroomshoop, EO Zingt op Zondag tot de Council for World Mission in Hong Kong.

http://www.youtube.com/watch?v=0-FwlzsnGeU

In de met oud-EO programmamaakster Jolande van Baardewijk gemaakte documentaire ontmoette Andries U2 fans en gitaristen Roger KainPieter Vernhout (U2Two) en Jochem van Es (The Wild & Innocence), podiumbouwer en fotograaf Arne de Knegt. De Boer sprak rabbijn Avraham Soetendorp, popprofessor Bert van de Kamp (auteur van En zij noemden hem Bono : ontmoetingen 1982-heden (2010) en Midden-Oostendeskundige, auteur en zoekend christen Monique Samuel in Groningen. Over de evangelische moeite met I Still Haven’t Found What I’m Looking For, krachtige beelden op hoezen en podia, coëxistentie, politiek, godsbeleving, een zegenbede door de rabbijn, het verhaal achter Mofo en het benieuwd zijn naar Songs of Ascent. En Margreet Zegelaar (Nederlandse U2 fanclub en bassiste in coverband Sudden Impact), longtime fan Harry-Jan Weijer met zijn vrouw Inge in de Zwolse pub Sally O’Briens. Tenslotte Wim Raaijen (Mind The Gap) die One zingt.

Op zaterdagavond 2 maart 2013 ging de documentaire in première in filmtheater Gigant in Apeldoorn. Op zondagmiddag 28 april ga ik ‘m (nogmaals) bekijken in het Fraterhuis in Zwolle. U2’s muziek en boodschap trekt diepe sporen in Nederland.

http://www.youtube.com/watch?v=oehJpnL-qzQ

Meer over de documentaire vind je op: