Op reis door het menselijk lichaam in Corpus Leiden

Corpus Leiden

Corpus Leiden (Photo credit: Henk-Jan van der Klis)

Corpus in Leiden stond al een tijd op de verlanglijst van onze dochters. De reguliere toegangsprijs van €17,75 per volwassene en €15,25 per kind + reiskosten zijn alleen niet van het type ‘doen we even’. Ik was in februari dan ook wat blij met de Volkskrant actie in maart met musea in Leiden in een speciale lezersactiecentreonder de aandacht te brengen. Elke week een ander museum gratis bezoeken met een bon uit de zaterdageditie van de krant. Zaterdag 23 maart was Corpus aan de beurt. En in de Postcodeloterij Voordeelagenda 2013 vonden we nog een tegoedbon. Al met al voor zo’n €30 3 tickets. Een invulling van de Goede Vrijdag was gevonden.

Corpus is een ‘reis door de mens’ , waar je op spectaculaire wijze kan zien, voelen en horen hoe het menselijk lichaam werkt en welke rol gezond eten, gezond leven en veel bewegen daarbij spelen. Bij het reserveren geef je een voorkeurstijd op, ter plekke binnenkomen betekent aansluiten bij een groep op een bepaald tijdstip, met misschien dus langer wachten dan verwacht tot gevolg. Beneden is er overigens catering aanwezig. De groepsgewijze reis door het wonder van ons mens zijn duurt een klein uur. Je reist door het maag- en darmstelsel, maakt live een bevruchting mee, kijkt door 3D brillen mee met de bloedsomloop, ziet hoe we ruiken, kijken, horen, wonden helen en ademhalen.

Eenmaal boven kun je op eigen gelegenheid langs het interactieve gedeelte op de etages weer langzaam naar beneden. Allerhande quizzen, filmpjes, spelletjes, hometrainers en informatie, mede mogelijk gemaakt door organisaties als Sanquin Bloedvoorziening, Voedingscentrum, Hersenstichting en Stivoro. Stiekem dus een hoog opvoedend gehalte, maar erg leuk en laagdrempelig gebracht, plus geschikt voor jong en oud. Als je je registreert met je naam, geboortedatum en e-mailadres krijg je de resultaten van elk spelletje of quiz thuisgestuurd. Deze interactie zie je bijvoorbeeld ook bij Science Center NEMO en Madurodam.

Ter ere van het vijfjarige bestaan van Corpus – Reis door de Mens vorige week, werd in het bijzondere museum een nieuwe exhibit onthuld: vanaf nu kunnen bezoekers nog meer leren over de binnenkant van het lichaam bij ‘De Anatomische Les’. Op deze digitale snijtafel kun je door middel van het touchscreen alle organen uitlichten en er meer over lezen, van de hersenen tot geslachtsorganen. Als je de weetjes in je hebt opgenomen, kun je met z’n achten de quiz spelen.

Na ruim 2,5u stonden we weer beneden. De meiden (12, 9) vonden het erg leuk, en ik ook.