Mister & Mississippi – Mister & Mississippi

mr and mississippiMister & Mississippi won in 2011 de Amsterdamse Popprijs, trad op tijdens het Bevrijdingsfestival Amsterdam in 2012, deed mee aan de Popronde, opende diverse malen voor Blaudzun en Patrick Watson. won in december 2012 de Meest Veelbelovende Act award van 3Voor12, pikte in januari Eurosonic Noorderslag mee en kwam langs in De Wereld Draait Door. Nou kijk ik DWDD nooit, dus kon ik best een tip gebruiken om eens te gaan luisteren naar het titelloze debuutalbum, waarvan de single Northern Sky de vooruitgeschoven post was.

De leden van de folkband leerden elkaar kennen op de Utrechtse Herman Brood Academie tijdens een schoolopdracht. Samgar Lemuël Jacobs (gitaar, piano, zang), Maxime Barlag (zang, percussie), Tom Broshuisen en Danny van Tiggele (gitaar, zang) besloten om als band verder te gaan en namen Reyn Ouwehand (A Balladeer, Kane, De Staat) als producer in de hand. Met Follow The Sun, de opener op hun titelloze debuutalbum waan je je in de opgewekte folkpop klanken van How To Throw a Christmas Party. Nemo Nobody en Calm hebben juist de kracht in eenvoudige luisterliedjes. De herhalingen in Calm ‘hypnotiserende indiefolk’ noemen gaan me te ver, maar geheid dat je meedeint en neuriet. Het gebed See Me (as I am), vormgegeven als een hymne intrigeert. Same Room, Different House mengt ingehouden folk verzen en uitbundige refreinen. In Running, haast The Innocence Mission achtige klankkleur klinkt de oproep een keuze te maken. Walsend in het andehalve minuut durende Bon Vivant gaat door in Six Feet Under, een bede om vergeving. Coloured in White is ook zo’n prachtnummer vol verlangen en herinneren. Na het al genoemde Northern Sky sluit Circulate af met opnieuw soundscapes op gitaar, zoals bijvoorbeeld Marc Byrd dat bij The Choir doet. Inspiratie en doel van Samgat windt er geen doekjes om op Myspace: “Samgar gets his inspiration from things in life that make in impact on him. Things like broken hearts, religion, separation and the beauty of life. Samgar’s desire is to give a secret message to the listener, which will lead them to hope, peace, love and way beyond that, to Jesus Christ. For sure his voice and music will move your heart like never before.”

Liefhebbers van Bon Iver, Sigur Rós en Fleet Foxes opgelet!