Flevo Festival wordt niet opgevolgd door Donkey Dollars Festival maar Flavorfestival

Logo flavorfestivalOp 29 september 2012 maakte de organisatie van het Xnoizz Flevo Festival bekend, dat de 2012 editie de laatste was. Dalende bezoekersaantallen gecombineerd met natuurlijk veel vaste kosten voor het organiseren van het festival en het boeken van artiesten maakten na 35 jaar een eind aan het rendabel houden van ‘Flevo’. Ik schreef erover op 30 september 2012. In hetzelfde afscheidsbericht werd het initiatief van poppenspeler Aad Peters om met een alternatief te komen bekend gemaakt.

Donkey Dollars Festival

Dit alternatief is later Donkey Dollars Festival gaan heten. Het zou van 15 t/m 18 augustus 2013 moeten gaan plaatsvinden. Via Facebook konden belangstellenden namen van gewenste artiesten en bands doorgeven. In december 2012 werd een crowdfunding campagne gestart. Belangstellenden met geld, gekscherend ezels met geld genoemd, zouden €120.000 bijeen moeten brengen om het festival te kunnen laten starten. Tot eind februari 2013 werd welgeteld €12.849 (10%) bij elkaar gesprokkeld.

Op Facebook erkent de organisatie het problematische van geld vragen zonder een concreet aanbod te kunnen doen: “Omdat het namelijk heel lastig is om goed te promoten zoals we dat inderdaad in het begin hebben gedaan, maar uiteindelijk niet te gaan ‘zeuren’ met hetzelfde nieuws en dezelfde vraag. Daarnaast is gebleken dat nieuwe informatie over geld, bands of locatie bijvoorbeeld helaas veel langer duurt dan dat wij hadden gehoopt. Ook kunnen we geen dingen zeggen die uiteindelijk niet doorgaan, zoals een bandnaam, locatie of geldzaken. (…) Om een kort verhaal nog veel langer te maken; we hebben er dus voor gekozen wel te blijven promoten via veel kanalen (online media, studentenbladen en andere media) maar ook persoonlijk en mond tot mond reclame en met partijen persoonlijk in gesprek, noem maar op. Zo hebben we de businessclub meetings, maar vandaag ook de medewerkers meeting. Dit zijn ook allemaal partijen die we graag goed willen informeren en natuurlijk willen betrekken bij het festival en de organisatie daarvan. Ondertussen, zoals beschreven in de laatste update, zijn wij keihard de juiste opzet aan het vinden en hoofdzakelijk met financiën bezig.”

Eindstand gisteravond qua deelnemers aan het evenement op Facebook waren 222 zeker. Op 22 februari 2013 daarom onvermijdelijk een eerste waarschuwing: “Om locatie en bands vrij te geven is eerst financiële zekerheid nodig. Ondanks de toezegging van verschillende (significante) partners is er nog onvoldoende draagvlak om garant te staan voor de totale kosten. Binnen de organisatie zelf is hier onvoldoende draagvlak voor.” Een goed verstaander heeft dan aan een half woord genoeg. De conclusie 28 februari 2013 verrast dan ook niet: “Inzet en vertrouwen van betrokkenen was er ook maar de financiële onderbouwing werd niet op tijd gevonden.

Donkey Dollars had voor ogen een vernieuwend christelijk totaal festival te creëren voor Nederland en Europa en was daarmee geen doorstart van Flevo maar op alle vlakken een nieuw festival. Als locatie werd gekozen voor het voormalig Bijbels Openluchtmuseum in Nijmegen. Met een verrassende line-up met eerste namen als HB, Jerusalem, No Longer Music, Sea & Air, Aliens Ate My Setlist, Jesus Loves Electro en serieuze opties als Woven Hand, Matt Corby, The Choir, Iona, Leeland, Vonagarden en The Lost Dogs leek Donkey Dollars veelbelovend. Het theater- en muziekfestival had als doel de prachtige Bijbelse verhalen visueel te maken op een manier die wellicht niet voor de hand lag. Zoals het verantwoord schenken van bier door bekende christelijke leiders in de Naakte Waarheid tent van Noach, waar te zien zou zijn hoe hij de wereld redde maar eindigde met een alcohol probleem. 

Donkey Dollars wil alle betrokkenen die zich ingezet hebben bedanken en we hopen dat het werk niet voor niets is geweest. Het zal voor de doorgewinterde Flevo bezoeker geen verrassing zijn dat er een behoorlijke achterban is voor een dergelijk festival. Mocht het financiële probleem opgelost worden dan zal het festival in 2014 een goede kans maken om alsnog gerealiseerd te worden.”

Flavor Festival

Opnieuw terwijl ik aan het wandelen was, is er op zaterdag nieuws aan het festivalfront. Op 2 maart 2013 maakte Flavor Festival bekend op Landgoed Velder in Liempde van 16-18 augustus 2013 een plek gevonden te hebben voor faith, friendship en music, kortom de oude Flevosfeer op een vertrouwde plek. Vóór Flevo Festival op Bussloo neerstreek werd het een aantal jaren in Liempde gehouden. Vanaf 15 maart start de voorverkoop van tickets.

Eerlijkheidshalve dacht ik eerst in het ootje genomen te worden.

Navraag en doorkijken levert het volgende beeld op.

https://twitter.com/EdwarddeKam/status/307801020891820032

Jarich Ypma zit dicht bij het vuur; Gerdriaan Mulder, YfC voorman Edward de Kam, Rien Janssen en concertfotograaf Arjan Bokhorst ook. Zij starten zaterdag de social media campagne met tweets met links naar de Youtube promo en Flavorfestival.nl.

Productioneel gedragen door Vinke Vision, oud-Flevo Festival vrijwilligers. Er zijn drie geldschieters die het grootste deel van de begroting voor hun rekening nemen, maar die blijven op eigen verzoek onbekend, aldus het ND. Vooralsnog zijn de organisatoren van het oude Xnoizz Flevo Festival, de Evangelische Omroep, Youth for Christ en PKN-jongerenorganisatie JOP niet betrokken.


Nog 2 weken geduld, maar al wel vast 16-18 augustus in de agenda vrijhouden 😉 Wie weet zien we nog wat bands die ook op het verlanglijstje van Donkey Dollars stonden. HB, The Choir, Jerusalem, Wovenhand, Iona, The Lost Dogs, Sea+Air mogen van mij zo komen.