Een wandeling rondom de Veluwe van Harskamp naar Putten

Na de tot 47km uitgegroeide etappes van de wandeling rondom de Veluwe vorige week zaterdag was ik vandaag natuurlijk extra alert op de routebeschrijving en kaart. En vanwege de weersverwachtingen niet de fleece jack, maar een extra coltrui en de winterjas aan net als het lange ondergoed, waar ik al weken plezier aan beleef op de wandelingen. En zo blijft de Veluwe winters verkend worden 😉

Vanwege de busverbindingen was het handiger niet op de Rotonde in Otterlo, maar in het centrum van Harskamp , enkele kilometers noordelijker te starten. Dan zou ik vanmiddag met de Syntus Gelderland lijn 107 in één keer vanuit Putten terug kunnen naar de halte Kraatsweg.

Etappe 14 (Harskamp – Stroe, 19,5km)

19 jaar geleden ben ik als dienstplichtig militair op het schietterrein De Harskamp geweest om met een LAW op dummy tanks te schieten. De etappe leidt via een klompenpad keurig langs de hekken van het militair complex, waar het ook op zaterdagmorgen vroeg al bruist van activiteit. In het Loobosch schiet maar liefst twee keer een wild zwijn voor me weg. Staat er nog in het boekje op p.119 “Omdat ze vooral ‘s nachts en in de schemering actief zijn, is de kans niet groot dat je ze in levende lijve ziet…”. Ditmaal dus wel en ja, de zwijnen kunnen nog best tempo maken en nee, je wilt ze niet voor of tegen je auto hebben. Zowel in het bos als op het Kootwijkerzand is het uitgestorven, maar niet stil vanwege de wind. Ik werd er zo ongeveer gezandstraald 🙂

In Kootwijk staat een eeuwenoude Hervormde Kerk. Na een foto shoot loop ik door, langs de Kootwijkerduinen en vervolgens naar het westen langs de noordzijde van het Kootwijksche Veld een enorm heideveld. Onder de N310 door, langs het spoor naar Stroe om daar het spoor bij het oude stationscomplex te kruisen.
<set_tag=”harskampputten”>

Etappe 15 (Stroe – Putten, 15km)

Het Marskramerpad wordt nog enkele stukken gevolgd, maar ook het Harderwijkerkarpad, een oude doorgaande route van Harderwijk naar Arnhem. Net voor de schaapskooi Boeschoten zit er dan toch een foutje op p.117 in de routebeschrijving (bij 3e aanwijzing moet RD LA zijn). Met behulp van de kaart vind ik de schaapskooi van Staatsbosbeheer ook. Links en rechts in de bossen liggen grafheuvels, maar op de route vooral afwisselend loof- en naaldbos, gras- en bospaden, Via villa Pauwenhof en Bato’s Erf ga ik weer naar het westen door het Huinerveld en het buurtschap Krachtighuizen onder Putten. Oude kerkpaden als het Grote Brinkpad en het Huinerkerkpad zijn in ere hersteld. De laatste paar kilometer door de bebouwde kom van Putten voelt onnatuurlijk, maar ik ben wel een klein kwartiertje vóórdat de bus komt bij de bushalte aan de Kerkstraat. En dat scheelt bij deze temperaturen toch extra afkoeling.

Na ruim 5,5u wandelen zitten de 34,5km voor vandaag erop. Nog 2 wandeldagen op deze rondwandeling tegoed in april: Putten – ‘t Harde en ‘t Harde via Hattem naar Zwolle.