Chris Tomlin – Burning Lights

Chris Tomlin Burning LightsChris Tomlin, bekend van aanbiddingsliederen als How Great Is Our God en Jesus Messiah is terug met een studioalbum vol nieuw en verbouwd materiaal: Burning Lights.  De titeltrack is een instrumentale opener van ruim 1 minuut dat eigenlijk de opmaat is voor het mid-tempo gladgestreken pop/rock Awake My Soul, waaraan Lecrae bijdraagt aan het eind met raps uit Ezechiël: “Your Word gives life to my dry bones…” Ik zie deze nog wel in een Opwekkingsliederen bundel terecht komen. Toetsen, rockgitaar en banjo strijden om de aandacht in een powerballad format in Whom Shall I Fear (God of Angel Armies) vol herhalingen. Doorsnee ‘ik kan wel blijven zingen’-zekerheden. Up-tempo folkrock is de basis onder Lay Me Down, dat qua tekst niet dieper graaft dan “I lay me down, I am not my own, I belong to You alone, lay me down, lay me down…there is no life apart from You, lay me down”

Het met Martin Smith (voorheen voorman van Delirious?) geschreven God’s Great Dance Floor (Smith noemde zijn EP ook zo, maar voerde het liedje 10 slagen ingetogener uit) is Amerikaanse danceable pop, dat qua muziek zo glad is, dat het met een andere tekst de radio op kan en ergens op een hitlijst kan belanden. Aanstekelijke melodielijn, maar te snel voor een kerk of jeugdgroep. Een anthem met tromgeroffel, in gedachten zie je de vlaggen en wimpels al gaan, is White Flag. Op de eigen versie van Crown Him (with many crowns), rustig op piano, mag Kari Jobe meezingen. Christy Nockels is van de partij op Jesus, Son of God. Prima mee te spelen op akoestisch gitaar. Argpeggio’s op piano beleiden Sovereign. Countless Wonders, ook met piano in de hoofdrol, is een fraaie ballad. Op de akoestische ballad Thank You God for Saving Me die opent als een Delirious? ballad doet Phil Wickham mee. De beide mannen zijn in het liedje goed aan elkaar gewaagd. Shepherd Boy vat Tomlin’s insteek nog eens samen: “I’m no hero of the faith, I’m not as strong as I thought I was, I’m just a shepherd boy singing to a choir of burning lights, I’m just singing, singing over you, come and lay your troubles down, cause Love is breaking through.” Afwisseling genoeg in de muziek, textueel heb ik niet echt wat nieuws geleerd of opgepikt. Ik moest ook wel grinniken bij het lezen van de album review op de iTunes pagina van Burning Lights: “Lyrically, CCM is hardly a demanding genre, as it relies on familiar phrases and themes that are endlessly recycled and refurbished “