BlackBerry en PlayBook updates maart 2013

BlackBerry 10 modellen naar Nederland

blackberry z10Vodafone liet echter aan Nu.nl weten dat de BlackBerry Z10 vanaf maart in Nederland te koop is. Prijs nog onbekend. Overigens wordt alleen het 4G model gelanceerd.

De BlackBerry Z10 met 4,3 inch touchscreen moet de directe concurrent worden van de iPhone en Android-toestellen. BlackBerry heeft echter met de Q10 zijn roots van analoge toetsenbordjes nog niet loslaten. de Q10 biedt naast een klein 3,1 inch touchscreen een oud, vertrouwd qwerty-toetsenbordje. Volgens BlackBerry het beste toetsenbord van alle smartphones. Over de wereldwijde uitrol van de Q10 is nog niets bekend.

Twitter 4.1
Sinds 4 maart in beta: de 4.1 versie van Twitter for BlackBerry smartphones, legacy devices, zoals nu alles onder de 10 al wordt genoemd. Nieuw:
 • vooringevuld Sign up scherm op basis van BlackBerry credentials
 • profielscherm / Me tab zet het aantal tweets, volgend en volgers nu naast elkaar, zodat onder Berichten, Favorieten en Lijsten nog net plek is voor een extra functie Vrienden zoeken.
 • als er in een tweet foto’s, video’s, of koppelingen zijn wordt het bericht zo gepositioneerd op het scherm, dat alle content aandacht krijgt.
 • optionele push notificaties, niet alleen voor @mentions or DM’s, maar ook Re-tweeted, Favourited, and Followed by
Foursquare 5.5.9 en 5.5.10

Op 9 maart kwam versie 5.5.9 van Foursquare uit met wat performance tweaks en bug fixes die géén duidelijker change log rechtvaardigen. Op 22 maart was 5.5.10 er alweer, opnieuw zonder change log.

Rabo Bankieren 3.2.0

Sinds 14 maart 2013 is versie 3.2.0 van de Rabo Bankieren app verkrijgbaar. De Rabo Bankieren App voor Blackberry kent de volgende functionaliteiten:

 • Saldochecker
 • Saldo en transactieoverzicht
 • Betalen
 • Adresboek
 • Toegangscode wijzigen
 • Rabobank nieuws
 • Contact met uw Rabobank
BlackBerry Messenger 7.0.1.23 brengt BBM Voice naar OS5+

Ook voor de oudere BlackBerry modellen komt BBM Voice beschikbaar met de nieuwe release van BBM. Downloaden kan hier.

RIP Google Voice legacy for BlackBerry

Sinds 18 maart ondersteunt Google Google Voice App for Blackberry niet langer. Blackberry gebruikers (OS6+) kunnen wel Google Voice blijven gebruiken door de HTML5 app op te pikken. Deze is beter beveiligd en makkelijker te onderhouden door Google.

WordPress for BlackBerry Playbook 2.2.7
6 maart 2013 kwam de 2.2.7 versie uit van de WordPress client uit. Changelog onbekend.
PlayEpub 1.8.40
Op 21 maart 2013 kwam PlayEpub versie 1.8.40 uit. Ook voor deze app geen change log; de online features lijst is sinds 1.8.15 niet meer bijgewerkt. Versiebeheer anno 2013 blijkbaar.
Bible 1.0.0.3
De Youversion Bible app voor PlayBook werd 21 maart 2013 ge-upgrade naar versie 1.0.0.3, ook hier zonder change log.
RIP TweetDeck PlayBook

Image representing TweetDeck as depicted in Cr...

Op 4 maart 2013 maakte Twitter bekend een aantal TweetDeck clients niet langer te zullen ondersteunen. Slachtoffer is onder meer de Android client, die als ported version ook op PlayBook te gebruiken is. Alternatieven zijn er wel in bijvoorbeeld Lemma (gratis) of Blaq (€2,69).

RIM’s eigen smartphone met tablet dock

In een interview met de ABC heeft RIM CEO Thorsten Heins aangegeven, dat intern een aantal configuraties getest. zijn van smartphones met een tablet dock, vergelijkbaar met de Asus Padfone. De processoren in smartphones zijn zo krachtig, dat ze anno 2013 ook een tablet, laptop of desktop kunnen aansturen. Waarom dan niet integreren zonder synchronisatiesoftware, een iets andere benadering dan het steeds groter maken van smartphone schermen, zoals de Samsung Note modellen of het verkleinen van laptopschermen en functies, zoals met netbooks, 12″ modellen en Chromebooks gebeurt. Tijdens het BlackBerry World- evenement avn 14-16 mei in Orlando zal RIM meer bekend maken.