2e Gramsberger Torentocht

      3 Comments on 2e Gramsberger Torentocht

De in 1776 gebouwde toren bij de Boomhofkerk staat symbool voor de wandeltochten in het Overijsselse stadje Gramsbergen. Een heuse slogan “Gramsbergen, daar loop je mee weg!” ondersteunt de ambities. Bij de 1e Gramsberger Torentocht op 31 maart 2012 deden 600 wandelaars mee. Zelf liep ik toen de Blokzijler Merentocht die ook vandaag werd gehouden. Café The Alley in de Stationsstraat was de 2e editie de uitvalsbasis voor wandelliefhebbers, waarvan er vandaag 144 de 30km afstand liepen. Voor andere belangstellenden waren er kortere afstanden, nordic walking, een gps tocht en vanavond ter afsluiting een kroegentocht. Een Ierse pub is dan wel een passende start.

Met een schoonzus in Holthone bij het landgoed De Groote Scheere en de nodigde wandelkilometers op diverse plekken in het noordoosten van Overijssel (Vechtdal) en de grensstreek bij het Drentse Coevorden, ken ik de omgeving. natuurrijke buurtschappen rondom Gramsbergen. Vanuit Gramsbergen eerst over de Doorbraakweg, het Willem Wolthuispad, langs de Vecht richting het Duitse Laar, waar de eerste molen en stempelpost wacht. Terug naar de grens, die bij de Vilsterborg niet meer dan een drempel in de weg en een omhoog staande slagboom is. Vind je het leuk om de grensstreek verder te verkennen, loop dan eens het Smokkelpad.

De route voerde langs het kanaal Almelo-De Haandrik om de Coevordersluis bij De Haandrik over te steken en tot  de Vecht weer terug te lopen. Vandaar de Scheerseweg, waar aan de Loozense Linie een Vechtdal Verhalenpunt je meer vertelt over de historische plek. Landgoed De Groote Scheere, in beheer bij ASR, was in 1227 het toneel van de Slag bij Ane. Strijdlustige bisschop, burggraaf en boeren die elkaar troffen in de moerassen hier.


Bij De Ganzenhoeve op het landgoed, tegenwoordig een pannenkoekenrestaurant, was opnieuw een stempelpost. Vanaf de bospaden achter de Holthonerweg had ik goed zicht op een kwartet reeën in het open veld die mij overigens ook doorhadden. Plaatselijke jeugd verplaatste een ‘geheime’ zender met wat auto’s en de brandweer van Hardenberg was op de Slagenweg in Ane druk met een koe in een stal. Genoeg te zien onderweg. Dwars door een weiland naar de in bedrijf zijnde Anermolen, waar koren werd gemalen en vanochtend gestempeld en koffie geschonken. Bij café restaurant D’Oale Delle / Anerhof, amper 1,5km verderop was alweer een stempelpost ingericht.


Vanaf dat punt samen opgelopen met een Hardenberger. Wel zo gezellig in het verder afwisselende weer van wind, hagel, sneeuw en zon. Over de Aneresch, door het Engelandse Bos, over de N34 om bij melkveebedrijf Waterink weer een stempel te halen. De familie schonk gratis koffie, serveerde paaseieren en door Campina gesponsorde pakjes drinken om mee te nemen. De uitnodiging voor een rondleiding op de boerderij hebben we afgeslagen. Als schoonzoon van een melkveehouder heb ik voldoende beeld bij een dergelijk bedrijf 😉

De laatste kolometers voerder langs de Engbersweg aan de oostzijde van de N34, door het essenlandschap rond de Vecht, Gramsbergen in om bij de kerktoren en de Ierse pub te eindigen. “Neutralize the heat” staat op de gekregen Craft sportsdrank. Geen last van, eerder behoefte aan een warme kachel en een douche, thuis in Balkbrug.


De ruim 31km zit er na zo’n 5u weer op. Jammer, dat de 30km route niet langs de ambachtelijke bierbrouwerij Mommeriete in Gramsbergen voerde. Bakker Johan Slatman uit Ane ontwikkelde het Gramsberger Torenbrood en verkocht het in de pub. Mooie route, afwisselend en leuke inbreng van de lokale ondernemers.